Arlas danske landmænd producerer grøn energi

Arlas danske landmænd producerer grøn energi

Arlas landmænd i Dk producerer grøn energi ved hjælp af solceller, biogas og vindmøller. Energien bliver fortrinsvis solgt til energiselskaberne, som sælger strømmen videre til deres kunder. Men alle Arlas danske økologiske andelshavere køber også selv grønne certifikater svarende til det elforbrug de har på deres gård.

Arlas danske landmænd er i fuld gang med at producere grøn strøm. Ved hjælp af solceller, biogas og vindmøller på gårdene, producerer landmændene, hvad der svarer til i gennemsnit 42 procent af deres samlede strømforbrug. Hovedparten af den grønne strøm sælges videre til energiselskaberne.

Men Arlas 264 økologiske gårde køber også selv certificeret grøn el. Det betyder, at de økologiske landmænds elforbrug fremover vil være dækket af vedvarende energikilder som biogas, vind- eller solenergi. Det sker som et led i Arlas ambitiøse klimaambition om at fremstille mere bæredygtige mejeriprodukter.

Certificeret grøn el er et krav for økologer

Den grønne el sikres ved, at de økologiske andelshavere køber et certifikat på grøn el, der dækker gårdens årlige forbrug ud over den energi, gården eventuelt selv producerer. Fremover tager Arla derfor kun imod økomælk fra andelshavere, der dækker sit elforbrug ved selv at producere grøn el eller ved at købe grønne certifikater.

Hertil kommer, at alle Arlas økologiske landmænd i Danmark i 2020 har fået foretaget et klimatjek med efterfølgende handlingsplan. Arla følger en internationalt anerkendt anbefaling til beregning af CO2e-aftryk på gårdniveau og har udviklet et værktøj til beregning af bedriftens CO2e-aftryk, hvor hele gårdens drift gennemgås på årligt basis. Læs mere om klimatjek

Produktion, salg og køb af grøn el er en del af Arlas klimaambition, som indebærer, at den totale udledning af drivhusgasser per produceret liter mælk skal reduceres med 30 procent fra 2015 til 2030 og være netto nul neutral i 2050. Det gælder hele produktionskæden fra mælkeproduktionen på gård til forbruger.

Grøn el

  • Arlas landmænd i Danmark producerer grøn energi svarende til i gennemsnit 42 procent af deres strømforbrug ved hjælp af vedvarende energikilder som vindmøller, solceller og biogas. Hovedparten af den grønne energi sælges videre til energiselskaberne.
  • Arlas 264 økologiske andelshavere har siden 1. januar 2019 købt grøn el svarende til hele deres netto elforbrug med certificeret grøn el.
  • Grøn el er en del af Arlas økologernes økokontrakt. Økoproducenten skal tilkøbe et grøn el-certifikat fra sin el-leverandør, der dækker 100 procent af økoproducentens årlige netto elforbrug.

Læs om vores klimaambition her (engelsk)

<< Tilbage til oversigten