6 ting der er vigtige for koens trivsel

6 ting der er vigtige for koens trivsel

Arlas landmænd bruger en lang række af værktøjer til sikre dyrevelfærden på gården, så hans køer og kalve har det godt. Her kan du læse om seks konkrete tiltag, der gør en stor forskel for køerne.

Skygge og vand

Køer producerer meget varme. Det gør de, fordi det at producere mælk kræver meget energi. Og fordi køer ikke sveder særlig meget. Derfor får køer det meget nemt for varmt, og de har brug for at køle ned. Når det f.eks. er meget varmt i vejret og solen skinner, er det afgørende, at køer på græs har adgang til skygge. Det kan være under træer, læ-tag eller i en stald. Hvis det er ekstremt varmt, skal landmanden faktisk holde dyrene i stald, for at sikre, at de ikke overophedes. Køer skal også altid have adgang til vand, uanset om de er på græs eller i stald. Vidste du, at en ko drikker cirka 100 liter vand om dagen?

Foder ad libitum 

Køer æder meget – faktisk næsten hele tiden, når de ikke sover. Det gør de, fordi en fuld vom er afgørende for at holde mælkeproduktionen i gang. Derfor skal malkekøer have adgang til foder mindst 20 timer i døgnet. Når man fodrer en ko, fodrer man i princippet en forgæringstank (vommen), som er fyldt med bakterier, encellede dyr (protozoer) og svampe som omsætter foderet til næringsstoffer for koen. En kontinuerlig tilførsel af foder er vigtig for at holde førgæringstanken godt kørende så der kommer en jævn tilførsel af næringsstoffer. En ko spiser typisk 60-80 kilo foder om dagen. (Vil du vide mere om, hvad en ko spiser? Så kig her: Hvad spiser en ko?

Kobørste 

I stalden skal køerne have adgang til kobørster. Det er roterende børster, som koen kan gnubbe sig op ad, og som hjælper med at holde koen ren og giver en god blodcirkulation i huden. Ja, en slags ko-wellness. I en flok på 50 køer, skal der være mindst én kobørste.   

Sutter til kalve

Kalve har et stort suttebehov, som skal dækkes, for at den har det godt. Når den ikke går med sin mor, bruger landmanden sutter i forbindelse med den mælk, som kalven får i spand, skål eller kar. Det er nemlig vigtigt, at kalven sutter, mens den får mælken. Kalvens suttemekanisme, som i øvrigt kaldes bollerenderefleksen, sikrer fatisk, at mælken kommer det rigtige sted hen i maven, så kalven får mest muligt ud af mælken. Sutten kan være fastgjort i stalden, eller den kan flyde i mælken, som kalven får. Der skal være mindst én sut per kalv, og sutten skal være tilgængelig i mindst 20 minutter efter, kalven har fået mælk.

En ren stald 

En ren stald, giver rene og raske køer. Det er vigtigt, at en stald hele tiden rengøres og desinficeres. Det betyder nemlig bedre hygiejne og derfor mindre risiko for syge køer og kalve. Komøg, urin og spildfoder skal fjernes ofte – enten med kost og greb, eller med en robot, der skraber gulvet, som faktisk findes i mange stalde i dag.

Madras

Køer ligger ned ret meget af tiden – faktisk bør de ligge ned cirka 12-14 timer i døgnet. Når de ligger ned, drøvtygger de og producerer mælk. Så selv om de ser ud som om, de slapper af, når de ligger, er køer meget aktive. Derfor er det vigtigt, at de har noget blødt at ligge på i stalden, hvor underlaget jo er hårdt. Det kan være halm, men det kan også være en madras specielt designet til køer. Madrasser eller halm er også med til at isolere og holde køerne varme, hvis det er koldt.