Hvordan bliver lastbiler bæredygtige?

Hvordan bliver lastbiler bæredygtige?

Du spørger måske dig selv, hvordan lastbiler på vejene hænger sammen med ambitionen om at blive en mere bæredygtig virksomhed, og med målet om at blive klimaneutrale i 2050? I denne artikel forsøger vi at svare på det spørgsmål, og give dig et indblik i, hvordan vi i Arla arbejder med bæredygtighed på områder lige fra chaufførens adfærd til lastbilens brændstof.

Bæredygtighedens mange facetter

Når vi hører ordet ”bæredygtighed”, kommer mange af os nok automatisk til at tænke på de klimamæssige udfordringer vi som samfund står overfor. Det gør vi også i Arla. Men bæredygtighed handler også om andet end det, og er i det hele taget et spørgsmål om at tage ansvar; både socialt, miljømæssigt og økonomisk.

Vi har derfor, gennem en årrække, fokuseret på initiativer, der både gør vores lastbiler mere bæredygtige i forhold til miljøet, men som også fokuserer på at skabe en bæredygtig kultur blandt vores chauffører.

Gode klimatakter

Arlas chauffører bringer dagligt varer ud til godt 2600 butikker rundt omkring i landet, hvilket hurtigt bliver til mange kilometer på landevejene. Vi har derfor, som en af Danmarks største logistik- og speditørvirksomheder, et ansvar for at gøre det så skånsomt som muligt; både for miljøet, og for andre som er i kontakt med os på daglig basis.

Arla har derfor i løbet af de sidste år lavet en række initiativer, der har haft til formål at drive vores transport i en mere bæredygtig retning. Vores ambition er, at vores godt 200 distributionslastbiler skal køre på 100 procent grøn energi, så snart det er praktisk muligt.

Vi har blandt andet eksperimenteret med anvendelsen af biogas-drevne lastbiler i København, som kører på brændstof udvundet af gylle. Vi startede med to biogaslastbiler i 2019. De foreløbige resultater viser, at vi sparer omkring 50% af CO2e-udledningen. Derfor bestilte vi i efteråret 2021 yderligere fem. Og i øger vi vognparken med 10, som skal servicere butikkerne i hovedstadsområdet samt områderne omkring Køge, Roskilde og Nordsjælland.

Ideen med biogas er at bruge en ressource, som vi allerede har til rådighed i Arla – nemlig køernes gylle, og på den måde begrænse brugen af diesel.

Udover initiativet med biogas, har vi tidligere eksperimenteret med anvendelsen af GTL-brændstof.

Det nyeste eksperiment er lanceringen af Danmarks første el drevne lastbil, som vil være at spotte i Storkøbenhavn. El lastbilen vil i første omgang køre som del af et pilot projekt, men er samtidig et vidnesbyrd om de store forventninger, vi har til netop udviklingen på dette område i fremtiden.

Ambassadører på vejene

Udover at være bæredygtige i forhold til vores lastbiler på vejene, tænker vi også på bæredygtighed, når det kommer til vores chauffører. Helt konkret betyder det, at vi i flere år har haft et stigende fokus på at forblive kendt som en virksomhed, der prioriterer chaufførernes sundhed og adfærd i trafikken højt.

Du kan se videoen i sin fulde længde her.

Et fokus der virker

Indsatsen med at bringe bæredygtighed i trafikken i højsædet, og samtidigt fokusere på chaufførernes velbefindende, er flere gange blevet belønnet med Sikker Erhverv-prisen fra Rådet for Sikker Trafik.

Senest i 2018, hvor vi modtog prisen på baggrund af vores chaufførers aktive involvering og erfaring i alle aspekter af arbejdet med trafiksikkerhed.

Derudover blev prisen også givet for vores chaufførers systematiske tilgang til deres arbejde, som viste en årlig besparelse på 450.000 liter diesel, og opfattelsen af Arla som værende en sikker arbejdsplads blandt 96% af de adspurgte medarbejde.

I 2019 vandt Arla Vehco’s Eco-driving Award for tredje år i træk. Prisen blev givet for at være den virksomhed i kategorien, som scorede højest på Vehco’s eco-driving index; et index som blandt andet målte på reduktionen indenfor den enkelte lastbils tid i tomgang, spildenergi og den enkelte chaufførs adfærd i forhold til hastighed, opbremsning og friløb.

Ovenstående giver os som virksomhed gåpåmod i forhold til at fortsætte vores arbejde med at gøre transporten mere bæredygtig; både når det kommer til vores lastbiler, men i særdeleshed også for Arlas chauffører.

Godt på vej

Så for at svare på spørgsmålet om, hvordan lastbiler på vejene hænger sammen med ambitionen om at blive en mere bæredygtig virksomhed, er svaret, at vi er på vej. Vi arbejder løbende på nye bæredygtige initiativer, både i forhold til trafiksikkerhed, miljø og det indtryk man får, når man ser de hvid-grønne lastbiler i landskabet.

Se en oversigt over alle vores initiativer her (engelsk)

Læs hele vores klimaambition her (engelsk)

<< Tilbage til oversigten