Skorzonerrod

Skorzonerrod er en rodfrugt. Det er de brunsorte rødder, som er hvide indeni, der kan spises. Skorzonerroden er ikke en almindelig grøntsag i supermarkedet, men den kan muligvis bestilles hos en grønthandler eller købes i en gårdbutik. Har man køkkenhave, er det nemt selv at dyrke den.

Oprindelse

Skorzonerrod stammer fra Syd- og Mellemeuropa, hvor den gror vildt på græsarealer, i krat og bjergområder, hvor jorden er kalkholdig og tør. Herhjemme dyrkes den mest i private haver. Men i Belgien og Polen dyrkes den erhvervsmæssigt i et større omfang.

Anvendelse

Skorzonerrod har en lidt nødde- og aspargesagtig smag. Den kan ikke spises rå, men skal koges eller steges.

Den brunlige rod skrælles og lægges i vand tilsat eddike eller citron, da den ellers hurtig bliver brunlig. Skorzonerrødder afgiver ligesom mælkebøtter en hvidlig klistret mælkesaft, når man skræller dem. Hvis man koger rødderne, før de skrælles, er det nemmere at fjerne skrællen, og man slipper for at få misfarvede, brune hænder.

Skorzonerrødder kan anvendes som tilbehør til kødretter, i supper og i sammenkogte retter.

I foråret kan man spise de nye bladskud fx i en salat. Blomsterne er også spiselige.

Botanik

Skorzonerroden tilhører kurvblomstfamilien og er en toårig plante, men den dyrkes som etårig. Fordelen ved planterne er, at de kan blive stående i jorden og høstes efterhånden, som man vil bruge dem i løbet af vinteren, medmindre jorden er stivfrossen.

Næringsindhold

Skorzonerrødder er rige på inulin, som er et sukkerstof, der også findes i jordskokker, løg og porrer. Inulinholdige grønsager anbefales til diabetikere, fordi de stabiliserer blodsukkerniveauet og nedsætter blodets indhold af fedtstoffer.

Kilder

Havenyt.dk