Borlottibønner

Borlottibønner

Borlottibønner er relativt små bønner, der er marmorerede på overfladen. De ligner til forveksling pintobønner. En sort blandt borlottibønner er kendt under navnet tranebærbønner. Borlottibønner er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Borlottibønner er 1-1½ cm lange. Farven kan variere, men de er normalt brune eller hvide i bundfarven og har marmorerede/brogede pletter på overfladen. Tranebærbønner er hvide med røde pletter.

Smag

Borlottibønner er milde i smagen og har en lidt cremet konsistens.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder borlottibønner, har været basiskost i årtusinder i bla. Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden, og specielt sorten tranebærbønner dyrkes i Italien, og den kan også gro i Danmark.

Anvendelse

Borlottibønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. Borlottibønner kan anvendes som andre bønner i forskellige retter som fx salater og grønsagsretter. Desuden er de gode i supper og sammenkogte retter. De kan også bruges til mos og postejer samt i dip og saucer. Eller en hummus med borlettibønner i stedet for kikærter. Tørrede borlottibønner indeholder fra naturens hånd nogle sukkerproteiner, lektiner, som kan give opkastning og diarré, hvis man spiser dem rå. Lektinerne ødelægges, når bønnerne koges møre. Der er ikke helt enighed blandt eksperter, om bønnerne skal udblødes før kogning eller ej. Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 45-60 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for borlottibønner, har vi valgt brune bønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen

Havenyt

Meyers