Pintobønner

Pintobønner

Pintobønner er relativt små bønner, der er marmorerede på overfladen. De ligner til forveksling borlottibønner. På spansk hedder de frijol pinto, der oversat betyder ”plettet bønne”. Pintobønner er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Pintobønner er 1-1½ cm lange. Farven er lysebrun med rødlige marmoreringer/brogede pletter på overfladen.

Smag

Pintobønner har en fyldig bønnesmag og en cremet konsistens. De koger let ud.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder pintobønner, har været basiskost i årtusinder i blandt andet Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden, og pintobønner er stadig en klassisk bønne i Mexico og Texas.

Anvendelse

Pintobønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges for anvendelse. Pintobønner kan anvendes som andre bønner i forskellige vegetariske retter, som salater og grønsagsretter. Desuden er de gode i supper og sammenkogte retter. De kan også bruges til mos og postejer samt i dip og saucer. Eller prøv en hummus med pintobønner i stedet for kikærter. Pintobønner anvendes meget i mexicanske retter fx burrito, enchiladas og frijoles refritos.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 45-60 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Lektiner

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.

For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukker-stoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.

Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for pintobønner, har vi valgt brune bønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen

Meyers