Shiitake

Shiitake

Shiitake svampe er mest kendt fra det japanske køkken. Her i Danmark kan vi købe dem både friske og tørret. Fra de friske svampe anvendes kun hatten. Stokken er grov og sej, så den spises normalt ikke, men den er god til at koge med i en fond.

Udseende

Friske shiitake svampe har en lys til mørkebrun paraplyformet hat, der er to til fire cm i diameter. Hatten har lyse lameller, og kødet er fast og hvidt. Stokken er lysebrun.

Smag

Shiitake har en intens nøddeagtig smag. Shiitake har umamismag.

Oprindelse

Shiitake svampe dyrkes primært i Kina, Japan og USA. På verdensplan dyrkes den i større omfang end champignon. Dyrkning af shitake er ikke så almindelig i Danmark. Men har man lyst til selv at dyrke dem, kan man på planteskoler og i forskellige netbutikker købe et svampekit, som indeholder svampemycelium, vækstmedie og dyrkningsvejledning.

Anvendelse

Skær stokken af friske shiitake svampe og børst dem fri for jord. Tørrede shiitake svampe skal udblødes i vand i ca. en time, hvor de vokser til dobbelt størrelse. I en suppe eller gryderet kan de kommes direkte i, blot der er nok væske, som de kan suge til sig. Shiitake bruges meget i det japanske køkken fx i den japanske misosuppe ramen eller i asiatiskinspireret kammuslinger. Shiitake kan bruges sammen med andre svampe og i stedet for champignon. De er gode i grøntsags-, fiske- og kødretter samt i saucer og tærter. Friske shiitake kan holde sig ca. en uge i køleskab.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for shiitake, så vi har valgt champignon.

Kilder

Årstiderne.