Squash

Squash

Squash er en billig og meget anvendelig grøntsag. Det er en græskarsort og botanisk set et bær. De gule blomster er også spiselige. Squash er små og umodne græskar. De adskiller sig fra vintergræskar (Halloween-græskar, hokkaido og butternut) ved at have en tynd, blød skal i modsætning til den hårde skal på vintergræskarrene Squash er det amerikanske navn og det mest udbredte navn i Danmark, men courgette (fransk navn) og zucchini (italiensk navn) optræder også i nogle opskrifter.

Udseende

Squash er aflange, lidt tykkere end agurker. De kan sagtens blive lige så store som græskar, men spisekvaliteten er bedst, hvis de høstes små, og vi kan spise med hele med skræl og kerner. De har en tynd, blød skal, som er glat og normal mørkegrøn, men der findes også gule varianter. Indeni findes det lyse hvidlige frugtkød, og på langs i midten et svampet lag med små, bløde kerner.

Smag

Smagen er neutral, en anelse sødlig og nøddeagtig. Squash er ikke dominerende i smagen, men giver fylde og saftighed.

Oprindelse

Squash stammer fra Mexico, man mener, at indianerne allerede dyrkede dem 7.000 år før vor tidsregning. Den kom til Europa i 1600-tallet, og fra Middelhavslandene blev de udbredt i det øvrige Europa. I dag dyrkes de i det meste af verden. En til to squashplanter i haven kan nemt forsyne en familie med alle de squash, de kan spise fra juli til oktober, for udbyttet er stort.

Anvendelse

Squash kan spises rå i salater, hvor de skæres i tern eller rives groft. Squash kan svitses eller grilles sammen med andre grøntsager og serveres som tilbehør til kød og fiskeretter. Lidt større squash kan flækkes og udhules og fyldes med fars eller grøntsagsfyld. De er gode i grøntsagssupper, ratatouille, wokretter og som fyld i omeletter og tærter. Desuden kan reven squash bruges i kager og brød, hvor de giver bagværket saftighed. Squash kan syltes som asier, men de bliver lidt bløde. Squash kan holde sig i ca. 14 dage i køleskab. De er ikke egnet til frysning. De store gule squashblomster kan fyldes med mozzarella eller ricotta eventuelt blandet med soltørrede tomater og krydderurter. De steges på en pande eller vendes i en beignetdej og frituresteges. Squashblomsterne serveres til en aperitif eller som tilbehør til en forret.

Sæson

Juli - oktober

Næringsindhold

Food.dtu.dk

Kilder

Havvenyt.dk