Edamamebønner

Edamamebønner
Hvad er edamamebønner? Hvor længe skal de koges? Og hvordan spiser man edamamebønner? Læs med og bliv klogere på råvaren, og hvordan du kan bruge den i din madlavning.

Hvad er edamamebønner?

Edamamebønner er en sojabønne, hvor man spiser de grønne, umodne bønner. Bønnerne fås som frostvare, både med og uden bælge. I nogle tilfælde kaldes de blot sojabønner, mens andre firmaer sælger dem som edamame eller mukimame. Navnene stammer fra Japan, hvor edamame betyder sojabønner med bælg, og mukimame er de bælgede bønner.

Hvordan ser edamamebønner ud?

Edamame er grønne bælge med to-fire store, lysegrønne bønner indeni. En bønne ligner en aflang grønært.

Hvad smager edamamebønner af?

Edamamebønner har en frisk smag, der minder om ærter. Konsistensen er fast.

Hvor stammer edamamebønnen fra?

Sojabønner har været dyrket i Asien i mange århundreder, hvor det har været et af de vigtigste levnedsmidler. Edamamebønner er især meget brugt i det japanske og kinesiske køkken. I dag dyrkes de i Sydeuropa og Amerika. Det er også muligt at dyrke bønnerne her i Danmark. Edamamebønner blev først tilgængelige blandt supermarkedets frostvarer i 2010.

Hvordan anvender man edamamebønner i madlavningen?

Kogetid på edamamebønner De frosne edamamebønner, både med og uden bælg, er blancherede. Så de skal kun have et kort opkog eller blot overhældes med kogende vand, før de er klar til brug. Til sushi eller som snack serveres edamamebønner med bælgen på. Disse bønner overhældes med kogende vand, trækker et par minutter og afdryppes.

Hvordan spiser man edamamebønner? Edamamebønner serveret som snack eller til sushi drysses ofte med salt, citronsaft eller chilipulver. Du kan også dyppe dem i sojasauce ved serveringen.

De bælgede bønner indgår ofte i diverse bowls, og kan bruges i salater, supper, pastaretter og bønnecreme til burgere. Edamamebønner er også oplagte at bruge i en plantefars, som kan bruges til vegetardeller, burgerbøffer eller farsbrød.

Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med edamamebønner.

Friskhed

Edamamebønner kan holde 3 måneder i fryseren eller 5 dage i køleskabet.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for edamamebønner, har vi valgt tørrede, rå sojabønner.

Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Tips og Tricks

Vidste du, at du også kan lave hummus af edamamebønner? Prøv vores lækre opskrift på edamamehummus, der gør sig perfekt som tilbehør til grillede grøntsager.

Kilder