Figen

Figen
Figner er nok bedst kendt som figenpålægget i flade skiver, der passer til en halv skive rugbrød eller som tørrede hele figner. Men friske figner er en helt anden oplevelse. Nyd dem som frisk frugt i sæsonen og brug dem i maden, hvor de både er dekorative og giver en sødlig smag.

Udseende

En figen har facon som en lille pære. Under den tynde skræl sidder et svampet hvidligt lag, og i det inderste findes det smukke, rødlige frugtkød med masser af kerner. Som umoden har figenen en grøn skal, og den er hård. Når figenen modner, skifter farven til brunlig eller mørklilla, og den bliver blødere. Overmodne figner får rynket skind og begynder at skrumpe ind.

Smag

Friske, modne figner har en sødlig, aromatisk smag. Bliver de overmodne, er de ekstra søde. Køber man derimod importerede, friske figner, vil man opleve, at de er temmelig smagsløse, fordi de er plukket umodne for at kunne klare transporten.

Oprindelse

Figner har været dyrket i middelhavslandene i flere tusinde år. I dag er det stadig omkring Middelhavet og i Californien, at der dyrkes figner i stort omfang. Her i Danmark kan figentræet også godt gro, især nogle hårdføre sorter, som kaldes bornholmerfigner, fordi de trives godt på Bornholm. Det er mest i private haver, at der dyrkes figner i Danmark, men på Møn findes Danmarks – vist nok - eneste plantage med 350 figentræer.

Anvendelse

Friske figner skal skylles og kan spises som frisk frugt. Man kan spise hele frugten på nær stilken. Men nogle foretrækker at halvere frugten og kun spise indmaden med en teske, især hvis der er tale om umodne figner. Friske figner er dekorative i en salatblanding, som tilbehør til en forret og som fyld på en pizza. Desuden er de gode til desserter og osteanretninger. Brug dem også som topping på yoghurt og andre surmælksprodukter, fx en acai bowl.

Friske figner kan syltes hele fx i sukkerlage med rom eller cognac. Eller man kan lave figenmarmelade. Tørrede figner kan fås året rundt. De kan anvendes til figenpålæg, og spises som snack. Eller de kan bruges i desserter og som tilbehør til osten fx karamelliserede figner.
Desuden kan man få brændte figner, som er syltede figner, der ligger i en sirup- eller karamelsauce. De kan flamberes med cognac og serveres med vaniljeflødeskum som en nem dessert. I tørrede figner kan der dannes nogle kræftfremkaldende svampegiftstoffer både før og under høst. Derfor er der vedtaget EU-regler, som kræver, at der tages stikprøver og føres kontrol med disse stoffer i tørrede figner. Friske figner kan holde sig i fem til syv dage i køleskabet. De kan fryses ned i en sukkerlage.

Botanik

Figentræet tilhører morbærfamilien og træet kan blive op til 10 meter højt.

Holdbarhed

Friske figner kan holde sig få dage i køleskabet. Tørrede figner kan holde sig op til 6 måneder.

Sæson

Juli - september.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder