Jubilæum

Jubilæum
En relativ ny blomme i Danmark. Har kun været dyrket siden 1990. Blomme er en stenfrugt, som er i familie med fersken, abrikos og kirsebær.

Udseende

Meget store, ovale blommer med rødviolet skind og gult frugtkød. Frugtkødet slipper let stenen.

Smag

Jubileum blommer er faste, men også saftige. Smagen er sød og let syrlig.

Oprindelse

Jubileum er en svensk sort, der er fremavlet i begyndelsen af 1980’erne ved at krydse sorterne Giant og Yakima. Træet har en bred krone og en middelkraftig vækst. Den er delvis selvbestøvende.

Anvendelse

Spis Jubileum blommerne som frisk frugt i sæsonen. Jubileum blommer kan anvendes i desserter fx frugtsalat og kager. Friske blommer kan bruges i salater, som tilbehør til kødretter, især andebryst og andet fjerkræ. Blommerne er gode til osteanretninger i form af chutney, relish eller kompot. Har man mange blommer kan de bruges til marmelade og saft eller syltes som halve blommer i fx madeira, rom eller andet spiritus. Friske Jubileum blommer har en holdbarhed på en til to uger i køleskab. Jubileum blommer kan fryses. Det er bedst at udstene dem først, for de bliver bløde, når de tør op.

Sæson

Fra midt i august til først i september.

Næringsindhold

Der findes ikke specifikke data for Jubileum blomme, men vi har valgt blomme.

Kilder