Cox Orange æble

Cox Orange æble

Cox Orange er et dejligt spiseæble, og det egner sig også godt i bagværk, desserter, salater og andet tilbehør til maden.

Udseende

Cox Orange er et middelstort, rundt æble, lidt fladtrykt. Skrællen er gulgrøn med en orangerød kind på solsiden. Overfladen er lidt ru. Frugtkødet er fast, saftigt og gulligt.

Smag

Cox Orange æblet er meget aromatisk i både duft og smag, nærmest krydret juleagtig, og smagen er sødlig med en blid syre.

Oprindelse

Cox Orange er fremavlet i 1825 i England. Det har været kendt i Danmark siden 1850. I 1940 udgjorde Cox Orange næsten en fjerdedel af alle frugttræer i danske frugtplantager. Æblesorten har dog ikke den samme udbredelse mere, men der findes nyere kloner af Cox, der dyrkes kommercielt.

Anvendelse

Spis æblerne som frisk frugt, når de er i sæson. Cox Orange er især velegnet til æblekage og andre desserter fx mandelbund med æbleis eller sprød æblestang. Brug Cox Orange i salater fx waldorfsalat eller rødkålssalat. Cox Orange bruges ofte også til bagte æbler, der serveres som tilbehør til middagsretter. Fordelen ved Cox Orange er, at de holder formen ved varmebehandling, da de koger ikke ud til mos. Cox Orange æbler er også gode til æblemost.

Sæson

Cox Orange skal modne, efter de er plukket. Æblerne plukkes i oktober, men har den bedste spisekvalitet en måneds tid senere. De kan holde sig helt frem til marts-april, men de bliver mere rynkede og svampede i kødet sidst på sæsonen.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Cox Orange, har vi valgt data for uspecificeret æble.

Kilder

Årstiderne

Frilandsmuseet