Kantarel

Kantarel

Der findes flere forskellige arter kantareller, bl.a. tragtkantarel og blegkantarel. I denne artikel omtales kun almindelige kantarel. Kantarel er en fin og god spisesvampe og findes i det meste af Europa. Den er eftertragtet blandt svampejægere, der i Danmark indsamler dem i sensommeren og hele efteråret. Den vokser i flokke ved løv- og nåletræer og flest, hvor jorden er sur. Den vokser frem kort tid efter, der er faldet meget regn. Friske kantareller kan i højsæsonen købes i de større supermarkeder.

Udseende

Kantarel er en fast svamp i gullige nuancer; farven kan svinge mellem cremefarvet og orangegul. Den er 3-10 cm høj med en tragtformet hat og nedadløbende forgrenede ribber på undersiden. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Hatten kan blive op til 10 cm i diameter og har en bølget rand, der er nedadbøjet. Overfladen er lidt fedtet. Stokken har ofte en bøjet facon, og den er massiv og lysere end hatten.

Smag

Kantarel kan spises rå, men det er ikke almindeligt og den smager da også skarp og let bitter. Det forsvinder ved tilberedning, hvor den så i stedet får en svag duft og smag af tørrede abrikoser.

Anvendelse

Kantareller skal rengøres med en blød børste eller pensel, de har ikke godt af vand. De smager dejligt serveret helt enkelt, fx ristet i smør på panden og serveret på brød. Tilsæt evt. også et skvæt fløde og lad den koge med et øjeblik, så har du flødestuvede kantareller. Kantareller er også lækre i en suppe eller i en tærte. Sauterede kantareller kan nedfryses til senere brug. Eventuelt kan man finthakke eller blende dem efter sautering og fryse dem ned i en isterningebakke. Terningerne kan bruges som smagsgiver til sauce, bouillon og suppe, direkte fra fryseren. Kantareller kan også tørres.

Sæson

Juni – november, med højsæson i august.

Næringsindhold

Food.dtu.dk

Kilder

Aarstiderne.com Havenyt.dk