Rosenkål

Rosenkål

Rosenkål er en vintergrønsag, som man ikke så ofte møder på middagsbordet. Det skyldes sikkert, at den har en ret kraftig, bitter smag, som nogle mennesker og nok især børn ikke bryder sig om. Men det er en smuk og sund kål, som fortjener bedre. Rosenkål tilhører korsblomstfamilien.

Udseende

Rosenkål er miniature-kålhoveder. De har grønne blade yderst og er lysegule indeni. Bladene danner et kuglerundt hoved omkring en lille spiselig stok i midten. Rosenkål er bedst, hvis de er små og faste i stedet for store og løse i hovederne. Et rosenkål vejer omkring 15 gram.

Smag

Der er et par ting, man kan gøre, for at rosenkålen får en mere behagelig smag. Faktisk bliver den bitre smag mere fremtrædende, hvis rosenkålene bliver kogt for meget, så undgå det. Desuden har de vinterhårdføre rosenkålssorter bedst af at få frost, mens de stadig sidder på planten, fordi det ændrer den bitre smag til en mere behagelig smag. Den bitre smag bliver heller ikke så dominerende, hvis man sørger for, at rosenkålene får følge af asiatiske krydderier, bacon, ost, chili eller saft fra citrusfrugter.

Oprindelse

Rosenkål stammer fra Belgien, hvor de sandsynligvis er opstået ved en krydsning helt tilbage i 1200-tallet. På engelsk hedder de Brussel sprouts, opkaldt efter byen Bruxelles. Det danske navn, rosenkål, hentyder til, at de med lidt god vilje ligner rosenknopper. Rosenkål kan dyrkes i køkkenhaven, hvis man har plads til det. Rosenkålplanten er stor, den kan blive op til en meter høj. I midten har planten en tyk stok, hvorfra der vokser blade ud. De små rosenkål dannes, hvor bladene er fæstnet til stokken. Ved høst plukkes rosenkålene af stokken, og det kan som regel lade sig gøre hele vinteren.

Anvendelse

De yderste grove blade fjernes eventuelt på de små rosenkål, og den lille stok skæres af under bladene. Hele eller halverede rosenkål kan dampes, men kun i tre til fem minutter, så de stadig har bid. De serveres evt. sammen med andre grønsager og som tilbehør til middagsmaden fx Kalvelever med spicy rosenkål. Rosenkål kan spises rå i salater, hvor de er skåret i halve, kvarte eller i fine skiver. Overhæld dem enten med kogende vand og afdryp dem, eller mariner dem i fx appelsinsaft eller citronsaft. Rosenkål kan også lynsteges i fx wokretter eller smørdampes som tilbehør til middagsmaden. Rosenkål kan holde sig i ca. to uger i køleskabet. De kan også blancheres og fryses.

Sæson

Oktober til februar.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder

Havenyt

Sæson