Butterbeans

Butterbeans
Butterbeans kaldes også for limabønner eller den danske version; smørbønner. De er store hvide bønner. Butterbeans er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Butterbeans er aflange, lidt flade og nyreformede. De er store, og farven er lys cremehvid.

Smag

Butterbeans har en mild, smøragtig smag - deraf navnet. De er faste og ikke melede i konsistensen.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder butterbeans, har været basiskost i årtusinder i blandt andet Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden - dog ikke i Danmark.

Anvendelse

Butterbeans kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. De fås også forkogte på dåse eller i papbrik og skal blot skylles før brug - medmindre de ligger i en tomatsauce, så hele indholdet kan anvendes.

Butterbeans har brug for krydderier, krydderurter, dressinger, marinader eller andre smagsgiverende ingredienser, som giver fylde og smag.

Butterbeans er lækre i salatblandinger, gryderetter og som tilbehør til middagsmaden fx forårsruller med stegte butterbeans. De kan også pureres og bruges i en hummus eller som dip.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på mindst 30 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Butterbeans er en bælgfrugt. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Vidste du?

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.

For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukker-stoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.

Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning.

Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.

Kilder