Kantarel

Kantarel
Der findes flere forskellige arter kantareller, bl.a. tragtkantarel og blegkantarel. I denne artikel omtales kun almindelige kantarel. Kantarel er en fin og god spisesvampe og findes i det meste af Europa. Den er eftertragtet blandt svampejægere, der i Danmark indsamler dem i sensommeren og hele efteråret. Den vokser i flokke ved løv- og nåletræer og flest, hvor jorden er sur. Den vokser frem kort tid efter, der er faldet meget regn. Friske kantareller kan i højsæsonen købes i de større supermarkeder.

Udseende

Kantarel er en fast svamp i gullige nuancer; farven kan svinge mellem cremefarvet og orangegul. Den er 3-10 cm høj med en tragtformet hat og nedadløbende forgrenede ribber på undersiden. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Hatten kan blive op til 10 cm i diameter og har en bølget rand, der er nedadbøjet. Overfladen er lidt fedtet. Stokken har ofte en bøjet facon, og den er massiv og lysere end hatten.

Smag

Kantarel kan spises rå, men det er ikke almindeligt og den smager da også skarp og let bitter. Det forsvinder ved tilberedning, hvor den så i stedet får en svag duft og smag af tørrede abrikoser.

Anvendelse

Kantareller skal rengøres med en blød børste eller pensel, de har ikke godt af vand. De smager dejligt serveret helt enkelt, fx ristet i smør på panden og serveret på brød. Tilsæt evt. også et skvæt fløde og lad den koge med et øjeblik, så har du flødestuvede kantareller. Kantareller er også lækre i en suppe eller i en tærte. Sauterede kantareller kan nedfryses til senere brug. Eventuelt kan man finthakke eller blende dem efter sautering og fryse dem ned i en isterningebakke. Terningerne kan bruges som smagsgiver til sauce, bouillon og suppe, direkte fra fryseren. Kantareller kan også tørres.

Botanik

Hvor finder man kantareller? Almindelig kantarel forekommer i hele Europa. Den vokser i både løv- og nåleskove, dog mest i nåleskove med megen mos, og hvor jorden er sur. Kantarellerne vokser ofte i små klynger.

Erstatning

Blegkantarel tilhører samme slægt som almindelig kantarel, men den er mere cremegullig (blegere) end almindelig kantarel. Stokken er tykkere. Ved et tryk med en finger på kanten af hatten, bliver den brunlig. Blegkantarel er fremme fra midt på sommeren til sidst i oktober. Blegkantarel anvendes på samme måde som almindelig kantarel. Tragtkantarel har en brun hat med gullig skær. Overfladen er glat med knudrede rynker, der udgår fra den navlelignende hatmidte. Undersiden af hatten har gullige til grå, ret tykke ribber. Stokken er messinggul. Både hat og stok er hule. Sæsonen er sen. Fra begyndelsen af oktober til frosten sætter ind. Den vokser i både løv- og nåleskove og findes ofte i store mængder på samme sted. Tragtkantarel har en svag, krydret duft, men er vandet og uden markant smag. Anvendes som de øvrige kantareller. Den er især god finhakket og tørstegt, og den kan bruges som smagsgiver til saucer.

Sæson

Juni – november, med højsæson i august.

Næringsindhold

Food.dtu.dk

Kilder