Enoki

Enoki

Enoki svampe anvendes meget i japanske og asiatiske retter. Det er en meget dekorativ svamp. De enoki svampe, som vi kan købe i butikkerne, er dyrket i væksthuse. Men om vinteren kan man finde dem vildtvoksende i danske skove. De vildtvoksende kaldes fløjsfod og har en kortere stok og er mere gulbrune, end de dyrkede.

Udseende

Den dyrkede enoki svamp har en lang tynd stok og en lille hat. Farven er hvid, nærmest porcelænsagtig.

Smag

Enoki har en meget mild, nøddeagtig smag. Som alle svampe så har enoki svampene også den femte grundsmag umami.

Oprindelse

Enoki har sin oprindelse i Asien, hvor den er beskrevet 800 år før vor tidsregning. I Japan har den været dyrket i mere end 300 år, og her er det den mest brugte svamp i madlavningen.

Anvendelse

Skær rødderne af, men undgå at skylle svampene, for så mister de konsistens og smag. Hele svampen med stok og hat anvendes i maden. Den er dekorativ rå i salater, sandwich og asiatiske ruller med rispapir. Enoki kan bruges i supper fx ramen suppe eller svampesuppe, wokretter og ovnretter fx grøntsagsfad. Svampene skal dog tilsættes til allersidst, da de bliver seje ved længere tids opvarmning. Enoki kan frituresteges som snack og kan i øvrigt anvendes som andre svampe. Enoki har kort holdbarhed, to til fire dage i køleskab.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for enoki, så vi har valgt champignon.

Kilder

Sæson