
Flækærter, også kendt som gule ærter, er delte tørrede ærter, der hovedsageligt kommer fra feltærter. De bruges især i traditionel, nordisk kost som fx ærtegrød og suppe. Bliv klogere på flækærterne - den nordiske udgave af tørrede bælgfrugter - i artiklen her...
Er gule ærter og flækærter det samme?
Ja, i Danmark bruges betegnelserne “gule ærter” og “flækærter” ofte synonymt. Begge refererer til modne, grønne ærter, der er tørret og har delt sig (flækket) i to halvdele. De tørrede ærter er gulbrune, små og har en glat overflade. Processen med at flække dem gør tilberedningen kortere og maden lettere fordøjelig.
Vi kender primært gule ærter som den gamle danske ret - en tyk og fyldig suppe, der serveres med kogt, saltet flæsk, rugbrød og sennep.
Er flækærter sunde?
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.
Flækærten er en bælgfrugt. Bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.
Find masser af inspiration til mad med bælgfrugter her:
Hvad er en flækært?
En flækært er en tørret og 'flækket' ært, som oftest stammer fra feltærter (Pisum sativum). Den flækkes efter rensning og tørring — derfor navnet flækært. Flækærter har kortere kogetid end hele ærter og anvendes traditionelt i supper, grød og pureer.
Kogte flækærter har en mild og neutral smag, men de har en god evne til at tage smag af de ingredienser og krydderier, som de blandes med.
Flækærter kan anvendes i supper og sammenkogte retter. Kogte flækærter kan marineres og bruges i salater og grøntsagsretter. Flækærter kan anvendes til nordisk hummus, hvor de erstatter kikærterne, eller de kan pureres til dip og pesto, hvor de smages til med krydderier.
Flækærter indeholder fra naturens hånd nogle sukkerproteiner, lektiner, som kan give opkastning og diarré, hvis man spiser dem rå. Lektinerne ødelægges, når ærterne koges møre. Der er ikke helt enighed blandt eksperter, om de skal udblødes før kogning eller ej. Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal flækærterne koges ved svag varme, indtil man kan mose en ært mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en ært - den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på ca. 1 time.