Hokkaido

Hokkaido er en af de mest almindelige græskartyper, som spises i Danmark.

Den tilhører familien centnergræskar, som omfatter mange forskellige sorter, bl.a. Atlantic Giant, der er kendt for deres enorme størrelse. Hvert år afholder Tivoli en konkurrence om dyrkning af årets største græskar i Danmark. Hokkaido har dog en mere køkkenvenlig størrelse på 1-2½ kg.

Udseende

Hokkaido er kuglerund eller dråbeformet med lodrette fuger fra stilk til bund. Den er stærkt orangefarvet. Indeni findes det spiselige og faste orangegule græskarkød, og i midten er der et svampet lag, trevlet frugtkød med masser af græskarkerner.

Der findes også hokkaido varianter, som er røde, blå og grønne.

Smag

Hokkaido har en mild, nøddeagtig og sødlig smag. Kødet er mere tørt end i andre græskartyper.

Oprindelse

Navnet hokkaido stammer fra den japanske ø, Hokkaido, hvor dette græskar har været dyrket i mange år. Men nu dyrkes den udbredt på vore breddegrader.

Den kræver megen plads til dyrkning, ca. 4 kvadratmeter pr. plante, og hver plante giver kun to til tre frugter.

Anvendelse

Hokkaido kan tilberedes med skræl. Den vaskes og flækkes og kernerne fjernes, hvorefter den kan skæres ud i både. Eller man kan ovnbage den i hel tilstand, og så fjerne stilk, kerner og eventuelt skallen efterfølgende, hvor kødet er blevet blødt og kan skrabes ud af skallen. Hokkaido kan koges, bages og steges. De kan pureres og serveres som mos, enten i stedet for kartoffelmos eller blandet med kartofler. Det anbefales at bruge masser af krydderier, som fx timian, oregano, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin til det smagsneutrale græskarkød.

Hokkaidosuppe findes i mange variationer, og man kan bage hokkaido sammen med andre rodfrugter eller blande bagte hokkaido i en salat, hvor den flotte orange farve pynter sammen med noget grønt. I USA bruger man græskar i det søde køkken, fx pumpkin pie/græskartærte og muffins, der serveres til Halloween og Thanksgiving. Her kan man krydre græskarkødet med en blanding af stødte krydderier, som kanel, ingefær, nelliker, allehånde og muskat. De samme krydderier, som vi traditionelt anvender til julebagværk som fx honningkage og brunkager. Hokkaido smager også skønt i brød og boller.

 

Hokkaido kan syltes som gammeldags syltede græskar i en sukkerlage med vanilje eller krydret med fx ingefær eller chili.

Hokkaido kan holde sig i køleskabet i et par måneder. Den kan også skæres ud og fryses ned, men bliver blød ved optøning, så da egner den sig bedst til fx suppe eller smoothie.

Sæson

August - december.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i græskar hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke tal for hokkaido.

Kilder

"Smagen af græskar" af Maren Korsgaard, Forlaget Koustrup & Co, 2014.

Sæson

Havenyt