Krysantemum
Udseende
Krysantemum kaldes også for okseøje. Det er en staude med opret vækst, dybt indskårne blade og store blomsterhoveder med hvide, gule, brunlige eller rødlige blomster.
Smag
De fine, gule blomster har en intens smag, som i dressinger er særdeles velegnede til især fisk.
Oprindelse
Slægten har 29 arter, som er udbredt i Europa, Asien og Nordamerika – med tyngdepunktet i Østasien. Selve vildformen stammer fra Kina og Japan, hvor man i flere tusinde år har dyrket og forfinet planten. De mange års arbejde med at forædle planten har ført til et utal af forskellige varianter med vidt forskelligt udseende.
Anvendelse
Krysantemum er med sine blade og blomster en ofte benyttet spiselig blomst i det asiatiske køkken. Kronbladene fra krysantemum bidrager til et smukt farvespil i kombination med grøn salat, lys aspargessuppe eller lignende.
Botanik
Krysantemum er desuden en god blomst at have i krukker på terrassen, da den ikke er meget for at blive plantet om og gerne vil stå i solen. Desuden er den lidt senere på færde end de fleste andre sommerblomster. Fra tid til anden går den derfor også under betegnelsen vinterasters.