Rødkål

Rødkål
Rødkål er traditionelt tilbehør til julemaden - flæskesteg, and, gås og medister, hvor den giver modspil til den fede mad. Men også som råkost i salater er rødkål et smukt og indbydende syn på tallerkenen. Rødkål tilhører korsblomstfamilien og er i familie med hvidkål og savoykål.

Hvordan smager rødkål?

Rødkål har en let bitter smag.

Hvor stammer rødkål fra?

Rødkål har været kendt siden middelalderen i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at den klassiske kogte rødkål dukker op i kogebøgerne. Da rødkål er forholdsvis billig, kan det normalt ikke betale sig at dyrke sin egen kål i køkkenhaven. Rødkål kræver masser af næring, vand og plads. Hver plante giver kun et kålhoved, og kål må ikke dyrkes på den samme jord år efter år.

Hvordan kan rødkål tilberedes?

De yderste blade må eventuelt kasseres, hvorefter kålhovedet er klar til brug. Et kålhoved snittes bedst med en skarp køkkenkniv. Lad stokken sidde på, mens det snittes, for at holde sammen på kålet, og kasser den efterfølgende. I videoen ovenfor vises det, hvordan du nemt kan skære et mindre stykke af et stort kålhoved. Rødkål kædes særligt sammen med mortensaften og juliemiddagen, hvor de fleste danskere serverer rødkål. Stadig mange køber det fra glas og opvarmerer det, men prøv i stedet den hjemmelavede rødkål. Ellers så prøv en anden version, nemlig glaseret rødkål.

Den hjemmelavede rødkål kan sagtens laves nogle dage i forvejen, og så får man mulighed for at sætte sin personlige smag på den. Men husk at tilsætte eddike eller anden syre, ellers bliver den kogte kål blå og kedelig i farven. Rødkål kan bruges på andre måder end kogt og syltet. Den kan fintsnittes og bruges i salater sammen med appelsin og nødder eller chili og hytteost . Sødme og syrlighed er godt at inkludere i salater med rødkål, da det giver et godt modspil mod kålens bitterhed.

Rødkål gør sig også rigtig godt i en wrap eller shawarma, hvor kålens bitterhed er en god kontrast til de mange kryderet smage.

Rødkål kan holde sig i ca. to måneder i køleskabet.

Sæson

August - februar.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Den kraftige rødblå farve skyldes et højt indhold af anthocyaniner, som er en slags antioxidanter, der også findes i blandt andet bær og rødløg.

Kilder

Havenyt

Sæson