Asparges kartofler

Asparges kartofler
Aspargeskartofler er en gourmetkartoffel. Den regnes for at være en delikatesse, og den er dyrere end andre kartoffelsorter.

Udseende

Aspargeskartofler er aflange og lidt krumme. De er uens i størrelse, og der er ikke krav om størrelsessortering, som for andre kartofler. Den tynde skræl er gullig med brune prikker, og indeni er kødet fast og gult.

Smag

Kartoflen har en nøddeagtig smag, og en voksagtig, meget fast konsistens.

Oprindelse

Aspargeskartoffel har været dyrket i Danmark siden 1872.

Anvendelse

Aspargeskartoffel er god som kogt pillekartoffel til forskellige middagsretter fx torsk i ovn eller marmoreret oksefilet. Og kartoflen er især velegnet til kartoffelsalater - både kolde og varme på grund af den faste konsistens og delikate smag. Kartoflen bliver også ofte brugt i julen til fx andesteg. Aspargeskartoflen er også en perfekt ingrediens i grønne hovedretter fx bagte auberginer og kartofler. Aspargeskartoffel er derimod ikke velegnet til kartoffelmos og -suppe.

Holdbarhed

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt. Hvis de bliver udsat for sollys, bliver de grønne og kan have et højt indhold af solanin og chaconin, som er giftstoffer. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Erstatning

Lignende sort er Linzer Delicatesse.

Sæson

Juli - april.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for aspargeskartofler, har vi valgt rå kartoffel, uspecificeret.

Kilder