Balsamicoeddike

Udseende

Balsamico fås både hvid og rød, afhængig af druesorten. Balsamico er tykkere i konsistensen og sødere og mere aromatisk end andre eddiker, fordi vineddiken er tilsat inddampet saft af druer. Hvid balsamico er lettere og mere syrlig end den mørke.

Oprindelse

Hvad er balsamico? Balsamico er en italiensk, aromatisk eddike, der er fremstillet af inddampet druemost. Den er desuden lagret på fade af fx eg eller kastanje. Balsamisk betyder blot en eddike, der dufter aromatisk. Italiensk balsamicoeddike certificeres ligesom vin. Den ”ægte” er fra Emilia Romagna og hedder Aceto Balsamico Tradizionale di Modena.. Eddike betegnet Aceto Balsamico di Modena er en almindelig, industriel eddike, der sagtens kan være udmærket, selv om den ikke er certificeret.

Anvendelse

Balsamico kan anvendes dels til salatdressinger, i salatsnack med salt, dels som krydderi i saucer, eller den kan indkoges og bruges som en lækker sirup til desserter eller oste. Rør den fx i en god vaniljeis.

Kilder

Kilde: Karolines Køkken