Creme fraiche

Creme fraiche

Cremefraiche er en cremet, syrnet fløde med mild smag og en let syrlig karakter. Den bruges i både det salte og det søde køkken – som base i dressinger og dip, i bagværk, eller som topping til supper og varme retter. Cremefraiche tilfører både fylde og smag. Læs med og bliv klogere på det populære mejeriprodukt, og hvordan du kan bruge det i dine opskrifter.

Indhold

Hvad er forskellen på fraiche og cremefraiche?

Forskellen ligger i mængden af fløde – og dermed fedt – i produkterne. Cremefraiche indeholder mere fløde og har derfor en højere fedtprocent. Hvis fedtindholdet er under 10 %, må produktet ikke kaldes cremefraiche, men benævnes i stedet blot fraiche.

Cremefraiche findes i forskellige varianter med forskellige fedtprocenter. Cremefraiche 18% har en frisk, syrlig, aromatisk, fyldig og blød smag, mens cremefraiche med 38% fedt har en ekstra markant flødesmag.

Fraiche findes også i forskellige varianter. Fraiche 9% har en noget lavere fedtprocent end cremefraicherne. Og fraiche 5% har et endnu lavere fedtindhold.

Cremefraiche 38% kan koges og er derfor er oplagt i varme retter. Det syrnede mejeriprodukt giver både konsistens, flødesmag og friskhed til retten. Hvis du vil bruge cremefraiche med lavere fedtprocenter (eller fraiche) i gryderetter eller saucer, der skal koges op, er det en god idé at røre cremefraichen (eller fraichen) med mel, før du blander den i din ret. Dermed undgår du, at den skiller ved kogning.

Hvad kan jeg bruge cremefraiche til?

Cremefraiche kan bruges i både det søde og salte køkken. Cremefraiche 18% har en rund smag og cremet konsistens, der gør sig perfekt til kager, dip og dressinger. Brug den for eksempel i en lækker citrondressing eller server den som tilbehør til en skøn æbletærte.

Skal du bruge en cremefraiche med mere flødeagtig smag, er en cremefraiche 38% et godt valg. Brug den for eksempel som cremefraichecreme til nøddekurve. Cremefraiche 38% kan også piskes til et fast skum.

Fraiche 9% er knap så cremet og har en noget tyndere konsistens. Den er suveræn til lettere dressinger eller fx i en tunmousse. Du kan også bruge fraiche som topping på en suppe.

Hvad er cremefraiche lavet af?

Cremefraiche er lavet af fløde og mælkesyrekultur. Fløder, der danner basis for cremefraichen, kan have forskellig fedtprocent.

Læs mere om ernæringsværdier i creme fraiche 18% og creme fraiche 38%.

Hvordan laver man cremefraiche?

Før køleskabet og pasteuriseringen blev opfundet i slutningen af 1800-tallet, blev cremefraiche fremstillet af upasteuriseret fløde. Fløden indeholder naturligt de bakterier, der fik den til at syrne og blive tyk. Ved at lade den friske fløde stå ved stuetemperatur natten over, kunne bakterierne arbejde og herved opstod cremefraiche.

I dag laves cremefraiche af homogeniseret mælk - en proces hvor fedtet findeles i mælken under højt tryk, hvilket giver den færdige cremefraiche den cremede konsistens, produktet er kendt for. Endelig varmebehandles mælken ved ca. 90 grader i 5 min. for at sikre, at mælken er fri for fremmede mikroorganismer og for at opnå den rigtige konsistens i den færdige cremefraiche. Mælken køles ned til ca. 25 grader, og nu tilsættes mælkesyrebakterierne, som syrner mælken, så den bliver tyk og får den gode smag.

Det hele tager kun 15-20 timer. Cremefraichen køles ned til 15-16 grader, inden den fyldes på emballage. Her får cremefraichen lidt tid til at sætte sig, inden den køles yderligere ned.

Find mere inspiration til retter med cremefraiche her:

Kilde

Landbrug & Fødevarer