Cremefraiche

Cremefraiche
Hvad er cremefraiche? Det syrnede mejeriprodukt findes i dag i tre varianter. Cremefraiche 18% og cremefraiche 38% har en frisk, syrlig, aromatisk, fyldig og blød smag. Cremefraiche med 38% fedt har en ekstra markant flødesmag.

Anvendelse

Hvordan laver man cremefraiche?

Mælken homogeniseres (fedtet findeles i mælken, det sker under højt tryk) for at den færdige cremefraiche får den cremede konsistens, som produktet er kendt for. Endelig varmebehandles mælken ved ca. 90 grader i 5 min. for at sikre, at mælken er fri for fremmede mikroorganismer og for at opnå den rigtige konsistens i den færdige cremefraiche. Mælken køles ned til ca. 25 grader, og nu tilsættes mælkesyrebakterierne, som syrner mælken, så den bliver tyk og får den gode smag.

Det hele tager kun 15-20 timer. Cremefraichen køles ned til 15-16 grader, inden den fyldes på emballage. Her får cremefraichen lidt tid til at sætte sig, inden den køles yderligere ned.

Før køleskabet og pasteuriseringen blev opfundet i slutningen af 1800-tallet, blev cremefraiche fremstillet af upasteuriseret fløde. Fløden indeholder naturligt de bakterier, der fik den til at syrne og blive tyk. Ved at lade den friske fløde stå ved stuetemperatur natten over, kunne bakterierne arbejde og herved opstod cremefraiche.

Friskhed

Hvor længe kan cremefraiche holde sig?

Som tommelfingerregel kan cremefraiche og andre syrnede mejeriprodukter holde sig 4-5 dage efter åbning. Selvfølgelig afhængig af køkkenhygiejne og korrekt køleskabstemperatur (max. 5 grader).

Erstatning

Fraiche 9% er blevet meget populær på grund af det lave fedtindhold. Og det er netop det lavere indhold af fløde og dermed fedt, der gør, at man ikke må kalde produktet for cremefraiche, men kun fraiche eller syrnet fløde.

Kilder

  • Karolines Køkken