Rødbede

Rødbede er en grøntsag og en af de gode danske rodfrugter, som har sæson efterår og vinter. Det er roden, vi spiser, men også bladene, især de første små spæde blade (babyleaves) kan spises. De flotte rødbeder pifter et hvert måltid op med deres dybe farve og sprøde konsistens. Rødbeder kan anvendes hele året rundt og gør sig fx godt i en frisk rødbedesalat, som komplementerer en lang række varme retter. I den klassiske russiske rødbedesuppe får man virkelig godt udbytte af den karakteristiske rødbede-smag. Server med friskbagt brød.  

Udseende

Som navnet antyder, så er roden rød, eller nærmere rødlilla. Den røde farve kommer fra et rødt pigment, som hedder betacyanin. Der findes mere sjældne rødbedesorter, som er gulorange, hvide eller rød- og hvidstribede.

Oprindelse

Rødbede er en af vore ældste spiselige planter. Rødbede tilhører salturtfamilien og er nært beslægtet med sukkerroe og bladbede.

Oprindeligt stammer rødbeder fra de vilde strandbeder, som vokser langs kysterne i Europa. I Danmark findes de blandt andet ved Storebælt.

Strandbede udvikler ikke en opsvulmet rod, men rødbede er opstået ved forædling af strandbeden. Munkene indførte rødbede til Danmark i1600-tallet. De dyrkede den i klosterhaverne.

I dag dyrkes rødbeder især i Østeuropa, Rusland, Skandinavien og England.

Anvendelse

De aflange rødbeder giver det største udbytte og er nemmest at skære pæne skiver af, hvis man sylter dem, men små, runde rødbeder er smukke at servere som hele bagte rødbeder. Rødbeder har en sødlig, lidt fad, jordet smag. De skal derfor krydres for at forbedre smagsoplevelsen.

Syltede rødbedeskiver på leverpostejmaden er nok stadig den mest typiske anvendelse for rødbeder.

Et tip, når man sylter rødbeder, er at koge dem med rodspidsen og skære bladtoppen af, uden at skære i selve rødbederoden. For ellers koger den røde saft ud i vandet. Når rødbederne er møre efter cirka en times kogning, hældes de over med koldt vand, og herefter kan skrællen smuttes af. Til den proces kan det anbefales at tage engangshandsker på, for ikke at stå med blodrøde fingre efter arbejdet. Herefter skæres rødbederne i skiver og lægges i en sukkereddikelage, der er kogt af 200 g sukker, 3 dl eddike og 2 dl vand til et kilo rødbeder.

Rødbeder er gode som tilbehør til kød- og fiskeretter, enten bagte, marinerede eller rå i salater.

Rødbeder kan bages sammen med andre rodfrugter eller koges og pureres i en rodfrugtmos sammen med fx jordskokker, pastinakker, gulerødder og knoldselleri.

Rå, revne rødbeder kan bruges som råkost, gerne blandet med æble eller knoldselleri og et drys af hakkede nødder eller solsikkekerner. Desuden kan man lave en rødbedetzatziki med revne rødbeder vendt i yoghurt og masser af hvidløg.

Den klassiske russiske rødbedesuppe, Borsjtj, er også en god vinterret.

Rødbeder kan presses i en saftpresser og bruges sammen med andre grøntsager i en grøntsagsjuice, men man går glip af fibrene, hvis man kun spiser saften. I levnedsmiddelindustrien bruges rødbedefarve som tilsætningsstof (E 162). Kan man skaffe gule eller hvide rødbeder, er de gode som syltede rødbeder i madpakken, da de ikke smitter af, som de røde.

Små, friske rødbedeblade er gode i salatskålen, og i supermarkeder kan man året rundt købe bakker med rødbedeblade, ofte blandet med rucola og andre små salatblade.

Botanik

Rødbederoden er en opsvulmet pælerod, og formen er enten cylinderformet eller kuglerund, afhængig af sorten. Rødbeder er nemme at dyrke i køkkenhaven. Sørg for at udtynde rækkerne, så rødbederne får plads og næring til at vokse sig store. Eventuelt kan man bruge bladene på de skud, som luges væk, i salatskålen. Udtyndingen kan også bestå i, at man høster hver anden rødbede, mens de er relativt små. For små, nyhøstede rødbeder har den bedste smag.

Næringsindhold

Rødbede er rig på kulhydrater og fibre samt jern, C-vitamin og B-vitaminet, folacin.

Forbehold

Ligesom andre grønsager, indeholder rødbeder nitrat, og da indholdet i rødbeder er relativt højt, anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn under et halvt år ikke får grøntsagsmos med rødbeder, spinat, fennikel og selleri, som er de mest nitratholdige grøntsager. Vær opmærksom på, at den røde farve i rødbeder er så gennemtrængende, at den hos nogle mennesker viser sig i urinen, hvis man har spist en større portion rødbeder. Det er ganske ufarligt.

Kilder

Havenyt.dk - artikel 1024 og artikel 1056