Smør

Smør
Hvad er smør? Er Kærgården smør? Og hvordan laver man egentlig smør? Når det gælder smør, er der ikke så få spørgsmål at besvare. Læs med og bliv klogere på smør, og hvordan man laver det, og få inspiration til, hvordan du kan bruge smør i dine opskrifter.

Hvad smager smør af?

Smørsmagen kan være svær at beskrive - men frisk fløde og syrlighed fra mælkesyrebakterier er oplagte. Smør er med til at "forlænge" smagen af andre smage, idet fedt bliver lang tid i munden og holder derfor på smagen.

Hvad er smør?

Smør er lavet af fløde. Fløden kærnes til smør og undervejs udskilles kærnemælk.

Sammensætningen af smør er 80-82 % mælkefedt med maksimalt 16% vand. Det resterende er mælkebestanddele såsom protein og laktose samt evt. salt.

Smør produceres ved at kærne fløde. Kærneprocessen kan sammenlignes med en piske-proces. Her samler mælkefedtet sig i større klumper, som æltes sammen, og undervejs skilles kærnemælken fra.

Dansk smør er under mærket Lurpak® et af verdens mest kendte smørmærker.

Hvordan anvender man smør i madlavningen?

Der findes et hav af forskellige saltede, usaltede, syrnede, usyrnede og krydder varianter af smør, som kan bruges til både stegning, bagning, som pålæg eller som en del af en smagfuld sauce.

Smør indeholder vand og branker hurtigt ved stegning, men er teknisk og smagsmæssigt det bedste fedtstof, når der skal bages småkager og tærter.

Smør i det søde køkken

Smør er uundværligt i det søde køkken og har en hovedrollen i disse smørholdige lækkerier:

Smør udgør en væsentlig del af dejen i fx småkager, mørdeje og butterdejskager og giver en fyldig smag og sprød konsistens.

Også på boller og brød smager smør himmelsk. Prøv fx med en lækker hjemmelavet smør eller en pisket smør.

Smør i det salte køkken

Også i det salte køkken kommer smør til sin ret. Når smør varmes op under stegning, bruner det, hvilket giver smag og stegeskorpe til både kød og grøntsager.

Smør er også en vigtig ingrediens i diverse saucer som

Snyd heller ikke dig selv for brunet smør, der kan bruges som tilbehør til retter som rødspætter eller dampede asparges.

Hvad kan smør erstattes med?

Siden 1990 har smørret fået konkurrence af blandingsproduktet Kærgården®, der er udviklet som et smørbart fedtstof. Kærgården® er smør, der bliver smørbar ved, at der tilsættes rapsolie, men fedtindholdet bliver ikke lavere af den grund. Hvis du vil spare lidt på fedtet, kan du vælge Kærgården® 60%, som indeholder mere vand. Den er imidlertid ikke egnet til at stege i.

Næringsindhold

Smør, Kærgården® og margarine indeholder lige meget fedt og dermed lige meget energi - dog mindre fedt end olie.

Find oplysning om smørs næringsindhold hos Fødevarestyrelsen.