Smør er en af de mest anvendte råvarer i det danske køkken – kendt for sin rige smag og alsidighed. Det bruges til stegning, bagning, saucer og som smørepålæg. I denne artikel får du et overblik over, hvad smør er, hvilke typer der findes - og hvordan det bedst bruges i madlavningen.
Hvad er smør?
Smør er lavet af fløde. Fløden kærnes til smør og undervejs udskilles kærnemælk. Kærneprocessen kan sammenlignes med at piske. Her samler mælkefedtet sig i større klumper, som æltes sammen, og undervejs skilles kærnemælken fra. Resultatet er en halvfast masse, som typisk består af 80-82 % mælkefedt. De resterende bestanddele er vand, protein og laktose samt evt. salt. Smør er en helt naturlig ingrediens uden tilsætningsstoffer – og netop den rene smag gør smør velegnet i både det salte og det søde køkken.
Dansk smør under mærket Lurpak® et af verdens mest kendte smørmærker.
Vidste du, at du nemt kan lave hjemmelavet smør? Se hvordan her:
Forskellige typer af smør
Saltet vs. usaltet smør
- Saltet smør: Smør tilsat salt, som forlænger holdbarheden og tilfører smag. Velegnet som smørepålæg og til madlavning.
- Usaltet smør: Smør uden tilsat salt. Anvendes ofte i bagning og desserter, hvor man selv ønsker at styre saltmængden.
- Økologisk smør: Fremstillet af økologisk fløde fra køer, der er fodret og holdt efter økologiske principper. Smagen er den samme som almindeligt smør.
- Smørbart 'smør' (fx Kærgården): Kærgården® er smør, der bliver mere smørbar ved at tilsætte rapsolie. Blandingen af smør og olie gør produktet smørbart direkte fra køleskabet. Egnet til brød og smørepålæg – men ikke ideelt til stegning eller bagning pga. lavere fedtindhold og højere vandindhold.
Herudover findes der et hav af forskellige klarede, syrnede, usyrnede og kryddervarianter af smør, som kan bruges til både stegning, bagning, som pålæg eller som en del af en smagfuld sauce.
Se hele Arlas sortiment af smør og smørbareprodukter her.
Smør i madlavningen
Smør i det søde køkken
Smør er uundværligt i det søde køkken og har en hovedrollen i disse smørholdige lækkerier:
Smør udgør en væsentlig del af dejen i fx småkager, mørdeje og butterdejskager og giver en fyldig smag og sprød konsistens.
Også på boller og brød smager smør himmelsk. Find inspiration til nemme og lækre opskrifter på brød og boller her.
Smør i det salte køkken
Også i det salte køkken kommer smør til sin ret. Når smør varmes op under stegning, bruner det, hvilket giver smag og stegeskorpe til både kød og grøntsager.
Smør er også en vigtig ingrediens i mange saucer fx:
Snyd heller ikke dig selv for brunet smør, der kan bruges som tilbehør til retter som rødspætter eller dampede asparges.
Tips og tricks til at bruge smør
- Smør kan fryses i op til 6 måneder
- Tag evt. en mindre mængde ud til stuetemperatur, så det er smørbart
- Server pisket smør - meget populært på de små surdejsbagerier og gourmetrestauranter. Det er slet ikke så svært, meget festligt og en god måde at 'strække' smøret på.
Ernæringsmæssige aspekter ved smør
Find oplysning om smørs næringsindhold hos Fødevarestyrelsen.