Nye kartofler

Nye kartofler

Nye danske kartofler er en af sommerens bedste råvarer på madfronten. Nyd dem kogte med en klat smør og et drys salt. Nye kartofler er umodne kartofler, der høstes, før de er blevet store og færdigudviklede.

Udseende

Nye kartofler er på størrelse med babykartofler. Skrællen er papirtynd, sidder løst og er ofte lidt sprukken. Nye kartofler er hvidlige, lysegule eller gule i kødet – afhængig af hvilken sort, der er tale om.

Smag

Nye kartofler har en frisk og grøntsagsagtig smag. Der er også en vis sødme i smagen, da kulhydraterne (sukkerarterne) endnu ikke er blevet til stivelse.

Anvendelse

Nye kartofler skal vaskes, og det tynde skind kan nemt gnides af, hvis de er friskopgravede. Kog kartoflerne i 10-12 min. Kom eventuelt en dild- eller løvstikkekvist i kogevandet. Lad kartoflerne stå og trække i kogevandet i ca. 10 min. De varme kartofler kan serveres med en klat smør og et drys salt. De er velegnede som tilbehør til stort set alle fiske- og kødretter. Som variation kan man grille de nye kartofler og servere med kryddersmør fx hvidløgssmør. Kolde, kogte kartofler kan skæres i skiver og bruges til en fremragende kartoffelmad med mayo. Eller de kan også i en grøn salat eller en kold kartoffelsalat.
Nye kartofler har en kort holdbarhed. Så køb ikke et større lager for de bliver hurtigt bløde, og små stødskader vil ødelægge dem.

Sæson

Maj – august.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Danespo