Majs

Majs

Majskolber er sommermad. At gnave kernerne af en kogt majskolbe er som slik for børn og andre med en sød tand.

Udseende

En majskolbe er rund og aflang, nærmest flaskeformet. Den har yderst nogle tynde grønne dækblade, som sidder fast ved stokkens rod. Øverst sidder nogle hvide tråde/hår. Under bladene sidder de gule majskerner tætpakket og fast på en tyk stok. En kolbe har ca. 800 majskorn/-kerner fordelt på ca. 16 rækker rundt om stokken. En majskolbe vejer ca. 150 gram og heraf er ca. 50 gram spiselige majskerner.

Smag

Majs har en sød smag og kaldes også sukkermajs.

Oprindelse

Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet kom de til Europa, og de har spredt sig til Afrika og Asien. Størstedelen af de majs, der dyrkes kommercielt, bruges til dyrefoder.

Anvendelse

Den klassiske tilberedning af majskolber er at koge dem. Fjern dækblade og tråde og skær enden af stokken. Kog majskolberne i syv minutter i letsaltet vand. Server dem varme med smør og et drys salt. Har man gang i grillen, kan majskolberne lægges hele på grillen med dækbladene på. Skyl dem i vand først, så der ikke går ild i bladene. Majskernerne bliver lækre og saftige, og sammen med chilismør er de skønne som tilbehør til grillmaden.

Udenfor sæsonen kan man bruge frosne majskerner eller konserverede majskerner fra dåse, som kan serveres kolde i salat, pitabrød med fyld eller i pastasalat. Servér majs varme i mexicanske retter som fx tacoskaller, fyldte pandekager, quesadillas eller i en farverig salsa. Tørrede majskerner bruges til popkorn. Og majskerner bruges også til fremstilling af majsmel og majsolie. Rå majskolber skal helst beholde bladene på, indtil de skal anvendes. De kan holde sig i en uges tid ved opbevaring i køleskab.

Babymajs

Babymajs eller minimajs er små 5-10 cm lange uudviklede majskolber. De er lysegule i farven og har endnu ikke dannet kerner, men hele babymajsen kan spises. Babymajs anvendes meget i asiatisk mad og dyrkes især i Thailand og USA. Det kan være fristende at bruge de små majs rå i salater, men det frarådes af Fødevarestyrelsen, da de kan indeholde bakterier. Babymajs skal derfor have et kort opkog, før man anvender dem.

Sæson

Juli - oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder

Havenyt

Årstiderne