Abrikos

Abrikoser er i familie med de andre stenfrugter: Fersken, nektarin, blomme etc. Vi kender især konserverede abrikoser på dåse, tørrede abrikoser og abrikosmarmelade.

Anvendelse

Den gode, søde abrikossmag har behov for at blive fremhævet af sukker og varme. Derfor egner friske abrikoser sig særligt godt til at blive bagt, stegt, indgå i desserter, chutneys og marmelade. Men også her bør de først være modne.

Stenen er flad og med et mandellignende frø indeni. Frøet bruges i industrien til olie, som indgår i kosmetikindustrien og til mandelerstatning i marcipanlignende produkter.

Holdbarhed

Friske abrikoser fås om sommeren, men er ofte hårde, sure og tørre i kødet. Det skyldes, at abrikoser har særligt behov for at modne på træet, ellers træder sukkersmagen ikke frem. Læg dem i en varm vindueskarm nogle dage og lad dem eftermodne helt, til de er næsten bløde og stærkt orangefarvede.

Næringsindhold

Abrikoser har et højt indhold af A- og C-vitaminer samt mineraler.

Tips og Tricks

Hvis man ikke kan få friske abrikoser, kan man lave en lækker abrikostærte af tørrede abrikoser. Læg store, flotte, tørrede abrikoser i blød i vand et døgn og placér dem tæt på en udrullet mørdejsbund i tærteform. Drys tæt med sukker inden bagningen, så sukker og abrikoser karamelliserer. Serveres med blød flødeskum.

Kilder

Karolines Køkken