Kinesisk purløg

Kinesisk purløg

Udseende

Under gunstige forhold kan stænglerne blive op til 80 cm høje, men oftest bliver de kun omkring en halv meter. For enden af stænglerne sidder en smuk skærm fyldt med små, hvide, velduftende blomster. Omkring stænglerne sidder plantens blade, som er flade og en meget anvendt krydderurt.

Oprindelse

Kinesisk purløg stammer fra Sibirien, Himalayaområdet og Kina, hvor den vokser i enge og på stenede skrænter. Den vilde plante adskiller sig dog fra den kultiverede form, som vi kender i Danmark i dag. I Kina har man i mere end 2000 år forfinet planten og dyrket den til husholdningen på grund af sin delikate smag og helsebringende egenskaber. Den dyrkes også i udstrakt grad i Mongoliet og Japan.

Anvendelse

Blomsterne har en sødlig duft, som gør sig godt på et hvert sommerbord. Knopperne og de spæde blomster bruges jævnligt i det thailandske køkken, hvor det er et friskt pust til stærkere ingredienser.

Botanik

Kært barn har mange navne, og kinesisk purløg kendes også som kinaløg og hvidløgspurløg. Planten tilhører liljefamilien og er flerårig. Planten er let at holde og kan sagtens dyrkes i krukker eller altankasser, hvis ikke man har andre muligheder. Planten er desuden meget hårdfør og let at holde.

Sæson

Kinesisk purløg blomstrer i juli og august og kan anvendes i retter i hele perioden.

Kilder

  • www.kimak.dk
  • www.butik-toftegaard.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Kilde: Karolines Køkken