Rosmarin er en aromatisk krydderurt, der især forbindes med middelhavskøkkenet. Den har en intens, harpiksagtig duft og smag, og bruges i både kødretter, bagværk og vegetariske retter. Rosmarin er en meget populær krydderurt - her kan du læse om, hvordan du dyrker, bruger og opbevarer rosmarin.
Hvad er rosmarin?
Rosmarin er en stedsegrøn plante med nåleformede blade og små blomster. Blomsterne er som regel lyseblå, men de kan også være mørkeblå, hvide eller lyserøde i varianter af den almindelige rosmarin. Rosmarin stammer fra Middelhavsområdet og trives i sol og varme, hvor planten kan blive 1-2 m høj. Smagen er kraftig, let bitter og minder om en blanding af gran og citron. Rosmarin bruges både frisk og tørret og er kendt for sin evne til at give dybde og aroma til retter. Rosmarin har smalle blade, der minder om nåletræernes blade. Bladene er grågrønne.
Dyrkning af rosmarin
Her hjemme bliver planten normalt ca. 20-30 cm høj, men der findes også en variant, som har en krybende vækst og er velegnet til at gro i en hængende kurv eller altankasse. En anden variant kan fås som en opstammet busk, der gror godt i en krukke.
Dyrkning i haven
Rosmarin trives bedst i veldrænet jord og på solrige placeringer. Den egner sig godt til både krukker og urtebede og kan blive en flot busk, hvis den får plads og varme. Den behøver ikke meget vand.
Dyrkning i krukker
Rosmarin kan med fordel dyrkes i krukker, hvor du nemt kan flytte planten efter solen. Planten trives rigtig god i sol og læ, men er generelt ret hårdfør. Brug en potte med drænhul og let, sandet jord.
Overvintring af rosmarin
Rosmarin er en temmelig hårdfør krydderurt. Hvis du dyrker den i krukke, kan den overvintres indendørs i et lyst og køligt rum. Men de fleste vintre kan rosmarin godt overvintre i haven her i Danmark - evt. kan den dækkes med granris eller fiberdug, men det er langtfra nødvendigt alle vintre. Overlevelsen afhænger af vinterens strenghed.
Tips til dyrkning:
- Klip topskuddene jævnligt for at holde planten busket
- Undgå overvanding
- Giv evt. lidt gødning i vækstsæsonen
Anvendelse af rosmarin i madlavning
Rosmarin er særligt godt til lamme- og svinekød, vildt, fjerkræ og tomatretter. Desuden smager finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade herligt, når det blandes i brød fx foccacia, i salatdressinger eller i kryddersmør til fx bagekartofler.
Hvis du vil bruge frisk rosmarin i maden, skal du benytte bladene fra rosmarinplanten. Men det kan være en god ide at lægge et par hele kviste ved kødet under stegning eller kogning, da det frigiver smag. Prøv også at lægge nogle rosmarinkviste på grillkullenes gløder, før kødet steges. Det giver en herlig duft til kødet og omgivelserne.
Du kan også bruge rosmarinkviste til kryddereddike og kryddersnaps.
Det er også muligt at købe rosmarin som et tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk rosmarin. Den tørrede rosmarin er dog ikke så skarp i smagen som den friske. Husk at knuse de tørre nåle i en morter, før de kommer i maden.
Opbevaring af rosmarin
- Frisk rosmarin pakkes i fugtig køkkenrulle og opbevares i plastpose eller lufttæt beholder i køleskabet (holder 5–7 dage)
- Frisk rosmarin fryses hel eller hakket – evt. i isterningebakker med olie eller vand
- Tørret rosmarin opbevares i tætlukket glas på et mørkt, tørt sted
- Tørrede blade har mere koncentreret smag – brug mindre end ved frisk rosmarin
Rosmarin vs. andre krydderurter
Rosmarin har en kraftigere og mere dominerende smag end fx:
- Timian: Mildere og mere alsidig – ofte brugt sammen med rosmarin
- Oregano: Har mere syrlighed og bruges især i italienske tomatretter
Rosmarin bør derfor anvendes med måde – især i retter, hvor urtens smag kan komme til at overdøve andre ingredienser.