Rosmarin

Udseende

Rosmarin har smalle blade, der minder om nåletræernes blade. Bladene er grågrønne. Blomsterne, der kommer frem i bladhjørnerne, er som regel lyseblå, men de kan også være mørkeblå, hvide eller lyserøde i varianter af den almindelige rosmarin. Herhjemme bliver planten normalt ca. 20-30 cm høj, men der findes blandt andet en variant, som har en krybende vækst, den er velegnet til at gro i en hængende kurv eller altankasse. En anden variant kan fås som en opstammet busk, der gror godt i en krukke.

Smag

Rosmarin har en kraftig, lidt bitter smag, der minder om timian og lavendel. Den skal derfor anvendes med måde for ikke at være for dominerende i maden.

Oprindelse

Rosmarin stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt på klippeskråningerne ved havet. Her kan den blive til en stor busk på 1-2 meters højde. Rosmarin betyder ”havets dug”. Navnet kommer af det græske ord ros, der betyder dug og maris, der betyder hav.

Anvendelse

Det er bladene, der anvendes som krydderurt i maden. Rosmarin er godt til lamme- og svinekød, vildt, fjerkræ og tomatretter. Det kan være en god ide at lægge et par kviste ved kødet under stegning eller kogning. Finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade kan blandes i brød fx Foccacia (italiensk fladbrød), i salatdressinger eller i kryddersmør til fx bagekartofler. Rosmarinkviste kan bruges til kryddereddike og kryddersnaps. Prøv også at lægge nogle rosmarinkviste på grillkullenes gløder, før kødet steges. Det giver en herlig duft til kødet og omgivelserne. Rosmarin indgår i blandingskrydderiet Herbes de Provence.

Botanik

Rosmarin er en stedsegrøn staude, men den tåler ikke frost og kan ikke overvintre udendørs. Kan gro i haven, vindueskarmen, drivhuset, i krukker og i altankasser. Har man en flot plante, kan man selv forsøge at lave nye planter ved at tage stiklinger om sommeren, som vil slå rødder og blive til nye planter, der kan vokse sig store inden døre til det kommende år.

Erstatning

Rosmarin fås som tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk rosmarin. Den tørrede rosmarin er ikke så skarp i smagen som den friske. De tørre nåle knuses i en morter, før de kommes i maden.

Kilder

Havenyt.dk

Karolines Køkken

”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010