Belle de Boskoop æble

Belle de Boskoop æble
Belle de Boskoop er et af de bedste danske madæbler – let syrlige og aromatiske. De modner i oktober og kan gemmes og bruges i madlavningen i løbet af vinteren. Læs med og bliv klogere på Belle de Boskoop, og hvordan du kan bruge æblet i dine opskrifter.

Hvordan ser belle de boskoop æbler ud?

Belle de Boskoop er store æbler. Farven er grøngul med røde stænk på solsiden af æblet. Rød Belle de Boskoop er en mutation af Belle de Boskoop. Den røde udgave har brunrød skræl. Skrællen er tyk og sej og har ofte noget rustbelægning.

Hvordan smager belle de boskoop?

Smagen er let syrligt og krydret, og æblet har en kraftig aroma.

Hvor stammer belle de boskoop fra?

Belle de Boskoop stammer fra byen Boskoop i Holland, hvorfra de kom til Danmark i slutningen af 1800-tallet. Rød Belle de Boskoop er en sort, der stammer fra Bogø ved Nordfyn. Her fandt man i 1940 en muteret gren på et Belle de Boskoop træ, der bar røde frugter. Den kom i handelen fra 1949.

Hvordan anvender man belle de boskoop i madlavningen?

Belle de Boskoop er et madæble, som kan bruges i både det salte og det søde køkken. Prøv fx disse opskrifter:

Idéer til det salte køkken

Æblet kan anvendes rå i fx en æble-og sellerisalat. Små æbletern giver et frisk modspil til en grøntsagssuppe fx jordskokkesuppe, eller du kan bruge æblet som ingrediens i en karrysuppe.

Belle de Boskoop bruges ofte som fyld i den klassiske andesteg til Mortensaften og til julemiddagen. Kom små æbletern i sovsen til boller i karry. De syrlige æbler er også gode i traditionel æbleflæsk.

Idéer til det søde køkken

I det søde køkken er Belle de Boskoop gode i en æblekager og æbledesserter. Prøv også at karamellisere æblerne i en tarte tatin, eller kog dem til gammeldags æblegrød.

Friskhed

Skal opbevares køligt og fugtigt.

Holdbarhed

Belle de Boskoop kan holde sig hele vinteren under de rette opbevaringsforhold.

Sæson

Oktober - december.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i æbler hos Fødevareinstituttet.

Kilder