Gulerod

Gulerod
Guleroden er en af de mest almindelige grøntsager i Danmark. Den kan købes året rundt til billig penge. Gulerødder er superfood. Forskere på Syddansk Universitet har fundet ud af, at spiser du 32 gram gulerod om dagen, kan det være med til at forebygge inflammation i kroppen og nedsætte risikoen for visse kræftformer. Det er roden (en opsvulmet pælerod), som vi spiser. Gulerodstoppen er spiselig, men stilkene er bitre. Kun de spæde lysegrønne topskud kan bruges til fx en pesto.

Gulerødder findes i mange farver og størrelser.

Guleroden, som vi bedst kender den, er en gennemfarvet, lang, orange rod. Gulerødder forhandles som regel vaskede og pakket i plastposer. I sommerhalvåret fås gulerødder ofte med top, som signalerer, at de er friskopgravede og nye. Fjern altid toppen, inden du lægger dem i køleskabet, for ellers bliver gulerødderne hurtigt slatne og kedelige. Gulerødder findes også i andre farver end den gængse orange, blandt andet gennemfarvede hvide, gule og røde, samt violette med orange midte. Snackgulerødder er små friske gulerødder, der er gjort klar til at spise, som de er. Brug dem som et nemt mellemmåltid. Babykarotter er små aflange gulerødder på størrelse med radiser og pariserkarotter er små runde gulerødder på størrelse med perleløg. Disse to sorter forhandles frosne.

Hvordan smager og lyder en gulerod?

Gulerødder har en sødlig, frisk smag, da de indeholder cirka otte procent sukkerarter. Og så skal det knase og larme, når man gnaver en rå gulerod. Små nye gulerødder er sødere end store lagrede gulerødder.

Hvor stammer guleroden fra?

De oprindelige vildtvoksende gulerodssorter stammer fra Mellemøsten, og de var dengang røde, sorte og lilla. Den orange gulerod fik sin udbredelse i Europa fra Holland i 1600-tallet. Her havde man forædlet den orange rod, som symboliserede den hollandske nationalfarve. Så derfor er guleroden orange og ikke gul.

Hvordan anvender man gulerødder i madlavningen?

Man kan nøjes med at skylle en rå gulerod, før den spises. Mange foretrækker dog at skrælle guleroden med en tyndskræller og afskære toppen, så får du en mere indbydende gulerod, som er helt renset for eventuelle jordbakterier.

Gulerødder har utallige anvendelsesmuligheder både som rå og tilberedte. Udover som gnavegrønt kan rå gulerødder rives på et råkostjern eller skæres dekorativt ud til en salat.

Let kogte gulerødder serveres som garniture til middagsretter. Kogte og mosede gulerødder er gode i den første babymos sammen med kartofler. Derimod bør rå gulerødder ikke serveres for børn under tre år på grund af risikoen for fejlsynkning.

Gulerødder bruges som ingrediens i mange forskellige retter fx i grøntsagssuppe, vegetarretkødsovs, rodfrugtemos, italiensk salat, brød, bollerkage, marmelade eller juice tilsat andre frugter eller grøntsager.

Her er masser af inspiration til at bruge gulerødder i madlavningen.

Friske gulerødder kan normalt holde sig i to til tre uger i køleskabet. Udskårne gulerødder kan fryses, men skal blancheres først.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i guleroden hos Fødevareinstituttet.

Kilder