Quinoa

Quinoa

Quinoa kaldes et superfrø, fordi det har et højt indhold af proteiner, mineraler og fibre. Quinoa tilhører amarantfamilien og er i familie med bladbede og rødbede. Men for quinoas vedkommende er det de mange frø, som anvendes i maden. Dog kan de spæde blade på unge planter anvendes som dampet spinat.

Udseende

Quinoa er et lillebitte, rundt frø og ligner lidt hirsefrø. Frøene dannes i store klaser på planten, der bliver 1-3 meter høj i løbet af en vækstsæson. Quinoa fås som tørrede frø, og de findes i farverne hvid, rød og sort. Hvid quinoa er afskallet, og den er derfor ikke helt så fiberrig som de røde og sorte, der er ubehandlede.

Smag

Quinoa har en mild og let nøddeagtig smag. Kogt quinoa minde om couscous i konsistensen. Farven spiller ingen rolle for smagen, så vælg dem, der ser bedst ud i den pågældende ret.

Oprindelse

Quinoa har været dyrket i mange tusinde år i Andelsbjergene i Sydamerika, hvor det har været en vigtig proteinkilde for indianerne. Quinoa betyder ”moder korn” på indianernes sprog. Men siden årtusindeskiftet er quinoa også blevet populær her i Nordeuropa, og i Danmark er man begyndt at dyrke quinoa på bl.a. Lolland og Falster.

Anvendelse

Skyl altid quinoafrø grundigt, først i en skål, hvor de skvulpes rundt, og dernæst i en trådsi under rindende vand. For frøene kan indeholde nogle stoffer, saponiner, der giver en bitter smag og gør kogevandet uappetitligt. En af de sorter, der dyrkes i Danmark, er uden saponiner, men bør alligevel skylles for at fjerne støv på frøene. Bruger man quinoaflager i stedet for de hele frø, behøver man ikke at skylle dem, for disse frø er vasket, før de valses til flager.

Quinoa skal koges i to dele vand til en del quinoafrø, og kogetiden er ca. 15 minutter, indtil frøene er blevet gennemsigtige. Lad dem hvile i 5-10 minutter, og rør rundt i dem, så de løsner sig og får en mere luftig konsistens.

Quinoa kan anvendes i stedet for ris, bulgur eller couscous som tilbehør til middagsmaden.

Kogt quinoa kan bruges afkølet i mange forskellige salatblandinger og som fyld i fx portobellosvampe, peberfrugter eller i en æggekage.

Prøv også vegetariske udgaver af frikadeller eller burgere, hvor kogt quinoa erstatter kødet.

Kogt quinoa kan tilsættes en brøddej, bruges som topping på en grøntsagssuppe eller på en ovnbagt fisk.

Skyllede quinoafrø kan ristes sammen med gryn, nødder, kerner og kokos til en granola, eller koges til quinoagrød.

Det er muligt at kværne de skyllede quinoafrø til mel, eller køb quinoamel eller quinoaflager til brød, pandekager, muffins og andre kager.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Hvid quinoa, rød quinoa og sort quinoa.

Quinoa anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi den er en god proteinkilde og mætter godt. Desuden er quinoa glutenfri, og kan bruges af glutenallergikere.

Kilder

Miljøstyrelsen

Havenyt

I Form

Læs også