Sorte bønner

Sorte bønner

Den mest kendte ret på Cuba er sorte bønner med ris. Sorte bønner er varianter af de mere kendte røde og hvide bønner. Der findes også en sort sojabønne. Sorte bønner er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Sorte bønner er relativt små bønnefrø. De er lidt aflange og glatte på overfladen. Farven er helt sort med en hvid prik på siden.

Smag

Sorte bønner har en neutral smag og en fast konsistens.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder sorte bønner, har været basiskost i årtusinder i blandt andet Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden bla. i Kina.

Anvendelse

Sorte bønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. De fås også forkogte på dåse eller i papbrik og skal så blot skylles før brug. Sorte bønner er meget anvendt i mexicanske retter som fx quesadellas, bowls og tacos. Sorte bønner er lækre som vegetar frikadeller, og de kan også bruges til gryde- og ovnretter samt i salatblandinger. Hvis man purerer sorte bønner, får mosen en flot mørklilla farve. Desuden kan sorte bønner bruges til kager fx chokoladekage, hvor de erstatter melet. Det samme gælder sort spaghetti, som kan fås, fremstillet udelukkende af sorte sojabønner.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 30-45 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen, men det bliver sortfarvet af bønnerne.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Lektiner

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.

For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukker-stoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.

Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for sorte bønner, har vi valgt sojabønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen