Pak choi

Pak choi

Pak choi er en asiatisk kål. Den findes også i en miniudgave, der kaldes for bok choi. Planten tilhører korsblomstfamilien. Det er blade og stængler, som anvendes i madlavningen.

Udseende

Pak choi ligner mere en bladgrønsag end et kålhoved. Den ligner bladbede/sølvbede. De brede stængler er hvide, og har nærmest form som en suppeske i bunden. I toppen af stænglen sidder et stort grønt blad.

Smag

Pak choi har en let bitter, mild kålsmag, der minder om bladbedens smag. Stilkene er knasende sprøde, når de er friskhøstede.

Oprindelse

Pak choi stammer fra Asien. Den dyrkes i stor stil i Kina, Filippinerne og Vietnam. Den kom til Danmark i 1990’erne. Pak choi er nem at dyrke i køkkenhaven. Det er bedst at så den omkring 1. august og så kan man høste ca.10 uger senere. Planten kan godt tåle let frost. Eventuelt kan man så den i oktober i drivhuset, og hvis vinteren bliver mild, kan den høstes i foråret.

Anvendelse

Skær bunden af pak choi og anvendt stængler og blade. Man kan også lade bunden side og så halvere pak choi på langs, og stege/grille den i tre til fem minutter i lidt olie, gerne krydret med ingefær og hvidløg. Så har man et nemt tilbehør til middagsmaden. Pak choi er bedst i asiatiske retter, hvor de lynsteges eller koges i få minutter. De kan bruges i wokmad og supper, hvor der bliver tilsat stærke krydderier, som chili, ingefær og hvidløg og smagt til med sojasauce, fishsauce, østerssauce eller sesampasta (tahin). Stængler og blade kan også spises rå i salater. Pak choi skal opbevares i køleskab og kan holde sig i tre til fem dage.

Sæson

Juli - oktober

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Havenyt
Årstiderne