Bladbede

Bladbede og sølvbede er to navne på samme grønsag, hvor bladbede er fællesbetegnelsen for alle sorter, mens sølvbede-navnet tilhører den traditionelle sort med hvidlige stængler og mørkegrønne blade. Bladbeden har endda et tredje navn, nemlig mangold, som især bruges om de små babyblade i salatblandinger.

Udseende

Bladbeder fås i mange forskellige farver, afhængig af sorten. Stænglerne kan være hvide, røde, gule, orange og lysegrønne, og bladene kan være grønne, mørkegrønne, rødlilla eller grønne med røde bladnerver.

Oprindelse

Bladbede var oprindelig en vild plante, der voksede langs strandene. Den stammer helt tilbage til romerriget, hvor den omtales i ældre skrifter fra det 4. århundrede.

Bladbede har også været kendt i de nordiske lande langt tilbage i tiden. Men i dag dyrkes den kun i begrænset omfang her i landet. I køkkenhaven er det en nem grøntsag at dyrke, og de farvede stængler er et smukt syn i efteråret, hvis man har sået bladbederne midt på sommeren.

Anvendelse

Bladbeder kan høstes på to måder. Enten brækker man blad med stængel af ved stænglens fastgøring, eller også skærer man hele planten af på samme måde som bladselleri. Bladbedens blade og stængler skal anvendes hver for sig.

Bladene kan høstes som spæde babyblade og anvendes i grøn salat. Når planterne er vokset op, kan de store, lidt grove blade anvendes på samme måde som spinat, fx i stuvninger og som tilbehør til kødretter.

De kraftige stængler kan snittes og tilsættes gryderetter og wokmad samt bruges som pizzafyld. De kan også koges sammen med kartofler og pureres til en mos, eller de kan tilsættes grøntsagssupper. Stænglerne kan desuden syltes i en eddikelage eller i en sukker-eddikelage og serveres som tilbehør til middagsmaden.

Både blade og stængler kan blancheres og fryses ned.

Botanik

Bladbede er i familie med rødbede, men mens rødbeder hovedsageligt dyrkes, for at vi kan spise rødderne, så er det bladene og stænglerne, der er de spiselige dele på bladbeder.

Næringsindhold

Bladbeder indeholder A- og C-vitaminer, jern og fibre. De indeholder også oxalsyre, som har den ulempe, at det under fordøjelsen binder kalken fra maden, så vi ikke kan optage det i kroppen. Det har dog ikke nogen stor ernæringsmæssig betydning, medmindre man ofte spiser store mængder bladbeder.

Kilder

Kilder:

Havenyt.dk

Landbrugsinfo.dk

Kilde: Karolines Køkken