Knoldselleri

Knoldselleri

Knoldselleri er en af gode danske rodfrugter, der har sæson efterår og vinter. Det er primært knolden, som anvendes i madlavningen. Knoldselleri er alsidig i køkkenet og kan bruges rå eller tilberedt – eksempelvis i salater, supper og mos. Her får du fakta om sæson, brug og opskriftsidéer.

Indhold

Hvornår kan man købe knoldselleri?

Knoldselleri har typisk høstsæson fra sensommer til vinter – primært fra september til februar i Danmark – og kan derfor oftest købes i denne periode. Dog er knoldselleri tilgængelig som importvare året rundt i supermarkeder.

Hvordan spiser man knoldselleri?

En knoldselleri skal skrælles inden tilberedning. Indeni er sellerikødet helt hvidt, men det bliver hurtigt brunfarvet, hvis der er fri adgang til ilt. Derfor skal udskåret selleri helst blancheres i få minutter eller tilsættes syre i form af citronsaft eller eddike for at undgå, at overfladen bliver brun.

Hvad kan man lave med knoldselleri?

Du kan bruge knoldselleri i en råkostsalat, som sellerimos eller måske bagt med andre rodfrugter... Der er mange muligheder med selleri i køkkenet. Selleripostej er også en klassiker:

Knoldselleri er desuden et lækkert supplement til kød- og fiskeretter – og den kan fx bages sammen med andre rodfrugter eller koges og pureres i en rodfrugtmos. Revet knoldselleri kan være hovedingrediens i en vegetarisk postej eller gratin.

Knoldselleri er også velegnet til supper, både som garniture, fx i en klassisk oksekøds- eller hønsekødsuppe og som ingrediens i en pureret grøntsagssuppe. Rå, reven knoldselleri kan bruges som råkost - gerne blandet med æble:

Er knoldselleri sundt?

Læs mere om næringsindholdet i knoldselleri hos Fødevareinstituttet.

Vidste du?

Da knoldselleri har en højt indhold af natrium, frarådes det, at spædbørn indtager selleri, før de er blevet 6 måneder. Nitratholdige grøntsager bør kun indtages i små mængder det første leveår - læs mere her.

Selleri er en allergene, vær derfor opmærksom på at nogle kan være allergiske overfor denne grøntsag. Faktisk kan selleri også krydsreagere med pollen. Har du pollenallergi, så kan der ske en allergisk reaktion ved at spise selleri - læs mere her.

Kilder

DTU Fødevareinstituttet Alt om kost