Knoldselleri

Knoldselleri er en grøntsag og en af de gode danske rodfrugter, som har sæson efterår og vinter. Knoldselleri tilhører skærmblomstfamilien og er nært beslægtet med bladselleri. Det er roden (knolden), som anvendes i madlavningen, men blade og stilke (toppen) kan anvendes som suppevisk.

Udseende

En knoldselleri er kuglerund med lidt knudrede rødder. Den kan variere i størrelse, men en gennemsnitlig knold er på størrelse med et lille hvidkålshoved. Adskillige forsøg viser, at en stor og en lille selleri har samme tørstofindhold, så køber man en stor selleri, får man blot mere vand og en svagere smag. Desuden kan man risikere, at en stor selleri er svampet og med huller indeni, fordi den er pacet frem med masser af gødning. Så køb små selleri, hvis du vil have den bedste kvalitet.

Oprindelse

Den dyrkede knoldselleri stammer fra den vildtvoksende selleri, der gror i Middelhavslandene og på strandenge her i landet. Knoldselleri kom til Danmark i 1400-tallet.

Sellerifrø spirer langsomt. De små spirer skal helst omplantes to gange, og vækstperioden er lang. Desuden kræver planten næringsrig jord og ret megen plads. Det er derfor en besværlig plante at dyrke i køkkenhaven, og prisen taget i betragtning, er det en grønsag, det kan anbefales at købe.

Anvendelse

Knoldselleriens karakteristiske smag kommer fra æteriske olier, og den kan virke ret dominerende i en ret. Knoldselleri smager både sødt og bittert og af umami, som kaldes den femte grundsmag. Der er forskel på, om selleri spises rå eller tilberedt. I rå tilstand har selleri en skarp og bitter smag, mens den er mere sød og med umami-smag, når den er kogt, bagt eller stegt.

En knoldselleri skal skrælles inden tilberedning. Skrællen er brunlig, og ofte er der jord mellem de knudrede rødder. På den øverste del, hvor bladtoppen har siddet, kan skrællen være grønlig.

Indeni er sellerikødet helt hvidt, men der bliver hurtigt brunfarvet, hvis der er fri adgang til ilt. Derfor skal udskåret selleri helst blancheres i få minutter eller tilsættes syre i form af citronsaft eller eddike, for at undgå at overfladen bliver brunfarvet.

Knoldselleri er godt som tilbehør til kød- og fiskeretter. De kan bages sammen med andre rodfrugter eller koges og pureres i en rodfrugtmos sammen med fx kartofler, pastinakker, gulerødder eller rødbeder. Eller reven knoldselleri kan være hovedingrediens i en vegetarisk postej eller gratin.

Desuden er knoldselleri velegnet til supper, både som garniture i en klassisk oksekøds- eller hønsekødssuppe med kød- og melboller og som ingrediens i purerede grøntsagssupper.

Rå, reven knoldselleri kan bruges i en Waldorfsalat eller som råkost, gerne blandet med æble eller rødbede.

Den grønne top kan anvendes som suppevisk, og tørret bladtop bruges til fremstilling af bouillon.

Næringsindhold

Selleri indeholder kostfibre, C-, K- og B6-vitamin samt mineralet kalium.

Kilder

Havenyt.dk

Dansk Grønt

Landbrugsinfo