Peberrod

Friskopgravet peberrod skal være fast og hvidlig. Smagen er stærk og lidt sennepsagtig, hvorfor den skal skrælles, rives eller høvles tyndt lige før den skal anvendes. I gamle dage var det almindeligt at have en peberrodsplante i køkkenhaven.

Udseende

Selve den hvide pælerod/stænglen er under jorden, men planten kan kendes på de meget aflange, kraftige, takkede og helt grønne blade, der kan blive op til 80 cm høje.

Smag

Smagen er stærk og lidt sennepsagtig, hvorfor den skal skrælles, rives eller høvles tyndt lige før den skal anvendes. Smagsstofferne er flygtige og derfor skal peberrod ikke koge med i retten, men blot tilsættes lige før servering. Hvis man derimod synes saucen er blevet for stærk, kan man blot koge den lidt, og peberrodssmagen bliver dæmpet.

Anvendelse

Frisk peberrod er en klassiker sammen med andre nordiske råvarer, og smager dejligt sammen med rødbede, sild, kartofler, æble, and, og som smagsgiver i lys sauce til kogt høne eller oksekød. Høvlet peberrod og peberrod vendt i flødeskum, er en klassiker på dansk smørrebrød. I gamle dage blev peberrod brugt medicinsk på grund af sin bakteriehæmmende virkning.

Kilder

Karolines Køkken