Peberrod

Peberrod er en grøntsag/rodfrugt, men den anvendes i beskedne mængder som et krydderi, der giver maden en stærk smag. Den bliver også kaldt nordens chili.

Peberrod tilhører korsblomstfamilien og er i familie med sennep og radise. Planten er en flerårig staude, som har kraftige, takkede, ægformede grønne blade, der kan blive op til 80 cm lange. Men det er roden, som er en lang stang, der kan spises.

Udseende

En stang peberrod, som købes frisk, ligner nærmest en stor, tyk finger. Den er lysebrun udvendig.  Når den skrælles, er den kridhvid indeni. Efter skrælning skal peberroden beskyttes mod luftens ilt, fx med citronsaft eller hvidvinseddike for at undgå brunfarvning.

Smag

Frisk peberrod har en stærk, sennepsagtig smag, og den kan godt få tårerne frem, hvis man spiser en stor mundfuld på en gang. Smagen er flygtig, og har du købt reven peberrod i en lille plastbøtte, får du slet ikke den samme intense smag som fra friskrevet peberrod.

Oprindelse

Peberrod menes at stamme fra Sydøsteuropa og det vestlige Asien. Den har været dyrket siden år 1000 i Europa. I Danmark har den været kendt siden det 1700-århundrede.

Planten trives godt i det danske klima og har tidligere været en almindelig plante i enhver køkkenhave. Den har en tendens til at brede sig med siderødder, og man kan derfor med fordel plante den i en stor spand uden bund, som graves ned i et hjørne af køkkenhaven.

Anvendelse

Peberrod er som nævnt krydderi til maden. Brug et fint rivejern til at høvle den skrællede peberrod.

Revet peberrod eller peberrodscreme - flødeskum blandet med friskrevet peberrod - bruges på smørrebrød, fx roastbeef, sprængt oksebryst og saltkød. Desuden skal der reven peberrod på den klassiske ”dreng” til en wienerschnitzel.

Peberrod anvendes som krydderi i kolde dressinger med surmælksprodukter fx kartoffelsalat.

Peberrod må helst ikke koge med i en ret, for så forsvinder smagen, så derfor bør peberroden først tilsættes til sidst i en varm peberrodssauce til fx kogt okse- eller hønsekød.

Tilsæt et stykke peberrod til lagen til hjemmesyltede rødbeder. Peberrod og rødbede klæder hinanden, den stærke peberrod sammen med den basiske rødbede. Så brug også peberrod i dressing til rødbedesalat, bagte rødbeder og i topping til rødbedesuppe.

Peberrod er god til fiskeretter, fx i lagen til stegt sild og i en hvid mælkesovs til stegt eller ovnbagt fisk. Eller brug peberroden i den klassiske pariserbøf.

Wasabi - den grønne pasta til sushi - er en japansk peberrod. Men denne grønne rod er dyr og svær at dyrke, så derfor fremstilles wasabi som regel af peberrod, sennep og grøn farve.

Peberrod kan holde sig i mindst en måned i køleskab. Den kan også fryses, og bør høvles i frossen tilstand, fordi den bliver lidt blød ved optøning.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i peberooden hos Fødevareinstituttet.

Den skarpe smag skyldes nogle svovlholdige glucosinolater, som beskytter planten mod skadedyr. Disse stoffer menes også at have en sygdomsforebyggende effekt hos mennesker, da de bl.a. er bakteriehæmmende.