
Hjemmelavet pizza er nemt, hyggeligt og lækkert. Du kan selv vælge pizzafyld og justere smagen, så den passer præcis til dig og din familie.
Vi har lavet 10 sprøde pizzahacks, så du kan pifte den klassiske pizza lidt op med forskellige pizza topping ideer. Hvad siger du f.eks til pizza til morgenmad, eller hvad med pizza til dessert? Og hvordan er det nu med ost, sauce og topping. Her får du lidt mere inspiration til hjemmelavet pizza fyld.
Hvad kan man putte på en hjemmelavet pizza?
Det klassiske pizzafyld består ofte af tomatsauce, ost og forskelligt kød eller grønt. Populære pizzatoppings er fx pepperoni, skinke, champignon, løg, artiskok, mozzarella, oliven og frisk basilikum. Du kan også eksperimentere med kartoffelskiver, gedeost, grillet squash eller andet grønt. Kun fantasien sætter grænser når de bedste pizza toppings skal findes.
Hvilken rækkefølge skal fyldet lægges på pizzaen?
Start med at smøre et jævnt lag tomatsauce på pizzabunden. Derefter fordeles osten som typisk består af mozzarella, efterfulgt af det øvrige pizzafyld. Kommer du friske krydderurter på, så læg dem under osten ,så bliver de ikke 'brændt af'. Pizza toppings som fx frisk rucola eller parmaskinke er bedst at komme på efter bagning.
Hvordan får man en sprød pizzabund?
En sprød pizzabund kræver høj varme og en tyndt elastisk dej. Brug gerne bagestål, bagesten eller en forvarmet bageplade i ovnen, og sæt pizzaen ind, når ovnen er helt varm – gerne 250 °C eller endnu varmere. Har du en rigtig pizzaovn er det endnu bedre - her kan temperaturen ofte komme op på 350-400 °C. Brug pizzamel (tipo 00) for en elastisk dej, der giver en let og sprød skorpe. Undgå for meget fyld, da det kan gøre bunden blød.
Et godt tip til at få den perfekte pizzabund er at gemme kagerullen væk og i stedet bruge dine fingre og hænder til at trykke og strække dejen ud. Dette giver dig mulighed for bedre kontrol over tykkelsen af dejen, og det skaber også nogle dejlige uregelmæssige kanter. I denne how-to video viser vi, hvordan du bedst trykker din pizzadej ud.
Pizzadejen er naturligvis også af stor betydning for det endelige resultat. Her kommer to af vores favorit opskrifter:
Sauce
Endnu et element for at opnå den bedste pizza, er saucen du kommer på. Den klassiske tomatsauce går du aldrig glat i byen med. Den smager godt og den kan købes. Ellers er et pizzahack, at du kan lave den selv – det bliver den kun bedre af:
Tomatsauce til Pizza
I stedet for tomatsauce kan du lave Pizza bianca, hvor du smører cremefraiche 38% på pizzabunden. De givere en dejlig cremet pizza og perfekt til f.eks en kartoffelpizza. Du kan også bruge mascarpone, flødeost evt. med smag og hytteost.
Ost på pizza
Mozzarella er vores allesammen vinder, når det kommer til ost på pizza. Og det er ikke uden grund. Især mozzarella tern da den smelter nemt, får en flot, gyldenbrun overflade og skaber de lækre ostetråde, som de fleste elsker. Vil du have ost på din pizza, der giver den rette fornemmelse af ost uden en alt for kraftig smag, er mozzarella et sikkert valg.
Mozzarella tern er bedst til pizza, især hvis du bager med høj varme, for eksempel i en pizzaovn. Her smelter ternene jævnt og bevarer samtidig lidt struktur, hvilket gør dem ideelle som ost til pizza i pizzaovn eller på bagestål i almindelig pizzaovn.
Men mozzarella har en meget mild smag, så hvis du godt kan lide smagen af ost kan du med fordel blande:
- 2/3 dele revet mozzarella
- 1/3 mere smagfuld ost f.eks havarti, cheddar, havgus, parmesan, salatost eller en skimmel-ost (blå eller hvid)
På den måde får du både en bedste konsistens og den bedste smag.
Topping
Kun fantasien sætter grænser – her får du 10 skønne ideer