
Hvad er smør egentlig? Hvem opfandt smør? Det afsøger vi i denne artikel, hvor du også bliver klogere på, hvordan man laver smør.
Smør er lavet af fløde. Fløden kærnes til smør og undervejs udskilles kærnemælk.
Sammensætningen af smør er 80-82 % mælkefedt med maksimalt 16% vand. Det resterende er mælkebestanddele såsom protein og laktose samt evt. salt.
For mere inspiration og lækre opskrifter besøg vores Butter Hack univers
Smør produceres ved at kærne fløde. Kærneprocessen kan sammenlignes med en piske-proces. Her samler mælkefedtet sig i større klumper, som æltes sammen, og undervejs skilles kærnemælken fra.
Og hvad er et blandingsprodukt så, tænker du måske. Fremstillingen af blandingsprodukter er den samme, dog tilføjes der en kontrolleret mængde olie til smørret, hvorved man opnår den mere smørbare konsistens, vi kender blandt andet fra Kærgården.
Der findes et hav af forskellige saltede, usaltede, syrnede, usyrnede og krydder varianter af smør, som kan bruges til både stegning, bagning som pålæg eller som en del af en smagfuld sauce.