Bladselleri

Bladselleri er en grøntsag, som er nært beslægtet med knoldselleri. De tilhører begge skærmblomstfamilien.

Planten danner lange, fortykkede, sprøde og saftige bladstilke, og for enden af de tykke stængler er der grønne blade. Det er både bladstilkene og bladene, som vi spiser.

Smag

Smagen i bladselleri minder om knoldselleri, men er mere mild. Smagen er kraftigst i rå bladselleri og mindre fremtrædende, når den er varmebehandlet.

Oprindelse

Bladselleri stammer fra Vestasien. Den kom til Danmark i det 17. og 18. århundrede. I dag dyrkes det meste bladselleri i Middelhavslandene og i Storbritannien.

Selleri er oprindelig en strandplante, og den kræver god plads, en næringsrig jord og skal vandes, da planten ikke må udtørre. Den er derfor besværlig at dyrke i køkkenhaven.

Anvendelse

Rå bladselleristængler kan snittes i tynde skiver og blandes i en salat. Klassikeren er Waldorfsalat, hvor bladselleri blandes med æble, vindruer og valnødder i en cremefraichedressing.

Bladselleri er godt som tilbehør på ostebordet eller som snack til en dip. Bladene kan bruges som pynt og det grønne drys.

Bladselleristænglerne kan dampes og serveres som tilbehør til kødretter. Snittede bladselleristængler er gode som fyld i fx kødsovs og andre gryderetter. Desuden kan bladselleri koges sammen med andre grøntsager og derefter blendes til en grøntsagssuppe.

Botanik

Blegselleri er bladselleri, hvor stænglerne er blevet beskyttet mod lyspåvirkning under opvæksten, så det grønne farvestof klorofyl ikke dannes i stilkene, som derfor forbliver lyse. Det kan gøres på forskellige måder fx ved at halmdække eller hyppe omkring planterne med jord.

Blegselleri kan også være en speciel sort, som har gulgrønne, selvblegende stængler. Denne sort er dog ikke særlig almindelig længere.

Erhvervsmæssigt dyrkes kun de grønne bladselleri, og det er ikke almindeligt at blege dem.

Næringsindhold

Bladselleri indeholder fibre, folacin, A- og C-vitamin samt mineralerne kalium og calcium.

Kilder

Havenyt.dk

Landbrugsinfo

Kilde: Karolines Køkken