Kaviar

Kun rogn, der stammer fra en fisk i størfamilien, må kaldes ægte kaviar. Der findes i alt 24 størarter, lige fra den vilde Beluga, som den mest eftertragtede, til den hvide stør.

Udseende

Farven kan variere - lige fra en brun til en gulgylden farve samt en mere koksgrå, sort farve.

Smag

Den ægte kaviar er et olieholdigt produkt, der kendes på den letsaltede, nøddeagtige smag. 

Oprindelse

Størarterne har forskellige levesteder og levevis, men de findes alle på den nordlige halvkugle mellem Asien og Europa. Støren, der lever i Det Kaspiske Hav, er den fisk i verden, der kan blive ældst (op til 200 år), hvilket har indvirkning på dens rogn. For jo ældre støren bliver, jo finere kaviar giver den.

Anvendelse

Ægte kaviar spises som oftest alene. Kaviaren kan også anvendes som forret på fx blinis eller toast.

Holdbarhed

Holdbarheden for ægte kaviar er i uåben tilstand op til ca. 1 år på køl ved 5˚C.

Erstatning

Uægte kaviar er rogn fra andre fisk end støren.

Den mest almindelige er stenbiderrogn, men også lakse-, lodde- og ørredrogn sælges som kaviar.

Kilder

Karolines Køkken