Spaghettisquash

Spaghettisquash

Spaghetti squash er en vintersquash, der skiller sig lidt ud fra de andre græskartyper. Når den tilberedes, forvandles det lysegule frugtkød til tråde, der minder om spaghetti – trådene kan bruges som et sjovt alternativ til pasta. Her får du svar på de mest søgte spørgsmål om spaghetti squash og tips til, hvordan du kan bruge den i køkkenet.

Indhold

Hvad er spaghetti squash?

Spaghetti squash (Cucurbita pepo) er en squash/græskar med aflang form, hård skal og lysegult frugtkød, som ved tilberedning forvandles til tråde, der minder om spaghetti. Afhængigt af sort og modenhed varierer skallen i farve fra cremehvid til dyb gul – jo mere gylden, desto mere moden. Det specielle ved spaghetti squash er, at den i stedet for at blive til blødt frugtkød som andre græskar, deler sig i lange, bløde bånd – disse bånd minder om spaghetti, deraf navnet. Smagen er mild og let nøddeagtig - med en konsistens der både er mør og en anelse fast.

Du kan bruge squash spaghettien i pastaretter, hvor den kan byttes ud med traditionel spaghetti. Få masser af ideer til opskrifter med spaghetti her:

Hvordan bruger man spaghetti squash?

En spaghetti squash er en 'hård nød at knække', da skallen er meget hård. Brug en skarp savtakket kniv og flæk spaghetti squashen på langs. Prøv evt. først at lave et lille hul eller en flænge, hvor kniven kan komme ind og flække den i to halvdele. Herefter skrabes kernerne ud med en ske og fingrene.

Spaghetti squash kan bruges på mange måder i køkkenet:

  • Som spaghetti/pasta: Brug de lange tråde som base i pastaretter med tomatsauce, pesto eller flødesauce.
  • Bagte retter: Bland med ost og grøntsager i en gratin eller brug i lasagne.
  • Fyldt squash: Bag den halve spaghetti squash fyldt med kød, grøntsager eller korn direkte i skallen.
  • Tilbehør: Vend de bagte tråde med hvidløg, krydderurter og lidt olie som et let tilbehør.
  • Wokretter: Brug squashtrådene i lynstegte retter med soja, sesamolie eller ingefær.

Er spaghetti squash det samme som butternut squash?

Nej, spaghetti squash og butternut squash er to forskellige sorter:

  • Spaghetti squash: Aflang, hård skal med lysegult kød, der bliver til tråde ved tilberedning. Smagen er mild og let nøddeagtig.
  • Butternut squash: Pæreformet, beige skræl med orange kød, der bliver cremet og sødt ved tilberedning.

Spaghetti squash og butternut squash kan bruges i nogle af de samme retter, men konsistens og smag er forskellige. Læs mere om butternut squash her. Butternut squashen har en blødere skal, som kan spises ved tilberedning i ovn. Prøv fx at bruge butternut squash i denne opskrift på hasselback græskar:

Hvordan laver jeg squash spaghetti?

For at få de lækre ’spaghettier’ ud af græskarret, skal det bages i ovnen. Spagetti squashen kan med fordel pensles med lidt olie og krydres med salt og andre krydderier fx timian, rosmarin eller oregano, hvorefter den skal bage ca. 1 time i ovnen. ’Spaghettien’ kan så skrabes ud med en ske og er klar til servering. Og gerne med lidt smør og citronsaft.

Den mest almindelige metode trin-for-trin:

  1. Skær squashen over på langs og fjern kernerne.
  2. Pensl kødsiden med olie og krydr med salt og peber.
  3. Læg med kødsiden nedad på en bageplade og bag ved 190–200 °C i ca. 1 time - afhængig af størrelse.
  4. Skrab det møre kød ud med en gaffel – nu har du lækre squash spaghettistrimler.

Læs mere om forksllige typer af græskar i vores græskarguide.

Kilder

"Smagen af græskar" af Maren Korsgaard, Forlaget Koustrup & Co, 2014.