
Når du laver mad til mange, handler det om at vælge retter, der er nemme at forberede - og som ikke kræver for meget tilberedning i sidste øjeblik. Her får du tips og idéer til, hvordan du kan sammensætte en menu, der både er enkel, velsmagende og økonomisk overskuelig – uanset om du laver mad til en fødselsdag, konfirmation eller en hyggelig sammenkomst med vennerne.
Nem mad til mange
Når du skal lave mad til mange, er det en god ide at vælge retter, der kan laves i store portioner og forberedes i god tid. Gryderetter, ovnretter og store salater er oplagte valg, fordi de kan laves i forvejen og er nemme at gange op i mængde. Tænk over anledning, årstid og farvesammensætning, når du vælger opskrifter. Det er også en god ide at lave en overskuelig plan over, hvad der kan forberedes dagen før, og hvad der skal klares på selve dagen.
Gode idéer til nem mad til mange
Buffet
Buffet er ofte en god løsning, når der skal serveres mad til mange. Her kan gæsterne selv vælge hvad de ønsker at komme på tallerkenen og det er altid festligt med en buffet. Kombinér gerne kolde og varme retter, fx en stor salat, frikadeller, pastasalat og hjemmebagt brød. Find meget mere inspiration til buffet her.
Billig mad til mange
Det er muligt at lave god og mættende mad til mange – uden at det koster en formue. Det handler om at bruge sæsonens råvarer, vælge billigere udskæringer og sammensætte retter, hvor du får mest mad for pengene.
Her kommer et par tips til billigere mad til mange:
- Server vegetariske gryderetter med bønner, linser eller grøntsager: De smager godt, mætter og er billige i indkøb.
- Vælg sæsonens råvarer: Råvarer i sæson er ofte billigere og giver god fylde til retter. Brug vores råvarekalender til at finde sæsonens råvarer.
- Server brød og ris/pasta som tilbehør: Det er billigt, mættende og let at lave i store mængder.
Et andet godt råd er at lave en madplan og købe stort ind – gerne i god tid og på tilbud. Find mere inspiration til billigere retter her.
Hygiejne og opbevaring - mad til mange
Når du laver mad til mange, er det ekstra vigtigt at tænke på fødevaresikkerhed. Sørg for, at temperaturen i køleskabet ikke overstiger 5 °C – især når køleskabet fyldes op løbende og dermed åbnes ofte. Varme retter skal afkøles hurtigt - det kan du fx gøre ved at dele maden op i mindre portioner. Herved afkøles maden hurtigere. Overvej evt. at leje et ekstra køleskab, hvis pladsen er trang. Madrester, der har stået fremme i længere tid fx på en buffet i et varmt lokale, bør kasseres.
Tilbehør og mængder til fest
Har du brug for hjælp til at beregne mængder, når du laver mad til mange? Så læs vores artikel om tilbehør og mængder til fest.