Nytårsmenu med tapas

Nytårsmenu med tapas

En nytårsaften, der alt andet lige nok bliver anderledes end den plejer, med færre gæster og mindre sang og dans. Men så er der jo mere tid til maden, og derfor har vi sammensat en nytårsmenu, der består 7 små tapasretter til 6 personer. Del evt. retterne op mellem to eller flere personer og få hjælp i køreplanen nedenfor.

Forberedelse til nytårsmiddagen

Det kan være en ordentlig mundfuld at strikke en nytårsmenu sammen, og ikke mindst at tilberede og gennemføre. Da der i år nok ikke er meget sang eller dans i de danske hjem, har vi i Karolines Køkken forberedt en tapasmenu. Mange små retter, som du kan nyde og nippe af hele aftenen.

Det er en god ide at have nogen at dele opgaverne med – fordel eventuelt retterne. De mange retter behøver ikke give anledning til stress, for med den rette forberedelse og planlægning, er der tid til både makeup, gæster og hyggelige samtaler.

De 7 tapas retter er:

29. december

Læs alle opskrifterne igennem, køb det sidste ind og tjek, at du har alt, hvad du skal bruge. Nedenstående er ”køreplanen” for nytårsmenuen, så start med at læse den grundigt igennem. Dernæst, lav plads i dit køleskab – det giver et godt overblik.

  • Lav hummersuppen helt færdig, og stil den tildækket på køl.
  • Lav isen helt færdig og lad den stå i fryseren. Stil appelsinsalaten tildækket på køl og kom den søde pankoknas i en lufttæt beholder.
  • Lav rødbederne til gourmettapas helt færdige, og kom dem sammen med lagen tildækket på køl. Lav den sprøde rugbrødsknas og kom den i en lufttæt beholder.
  • Lav rugbrødschips til kartoffeltapas og kom dem i en lufttæt beholder.

30. december

  • Steg blomkålsblinis og stil dem tildækket på køl - gerne med bagepapir mellem lagene.
  • Sylt rødløgene, og stil dem tildækket på køl.
  • Kog artiskokker og lav safransmør. Stil begge dele tildækket på køl.
  • Bag de søde kartofler, lav ostecreme og stil begge dele tildækket på køl.
  • Lav tomatsalsa og stil den tildækket på køl.
  • Husk at stille Champagne og hvidvin på køl ;-)
  • Find tallerkner, skåle og serveringsfade frem. Dæk bord hvis du har mulighed for det (vær opmærksom på at de fleste retter skal tallerkenanrettes).

31. december

Om formiddagen
  • Skær oksekødet op, og kom Serano skinke omkring. Kom det tildækket på køl.
  • Gør krydderurtesalaten til oksekødet klar, kom den i en beholder med lidt koldt vand og stil det tildækket på køl.
  • Kom jomfruhummer på grillspyd, klargør salaten og kom det tildækket på køl.
  • Tag isen ud af formene og stil den tilbage i fryseren.
Om eftermiddagen
  • Snit purløg til blomkålsblinis og lad det stå tildækket på køkkenbordet (evt. på køl)
  • Gør artiskokkerne klar, kom dem i en bradepande. Lad dem stå tildækket på køkkenbordet.
  • Kom blomkålsblinis på bagepapir og lad dem stå på køkkenbordet – så de er klar til at blive lunet inden servering.
  • Porcher æggene til friteret æg med tomatsalsa, paner dem og lad dem ligge i skålen med pankorasp. Stil fritureolien klar i en gryde.
  • Kom rødbederne i en gryde sammen med lagen, og stil den klar.
  • Stil hummersuppen klar i en gryde.
  • Kom i bad, læg makeup, gør evt. velkomstdrinken klar og vær klar til stille og roligt at tage imod gæsterne inden kl. 18 – så I sammen er klar til at høre Dronningens Nytårstale.

Lad gæsterne tage plads ved det flotte nytårsbord.

Inden første ret serveres:

  • Anret kartoffeltapas med ostecreme, så den bliver tempereret - på nær honning.
  • Tag safransmørret ud.
  • Tænd ovnen.
  1. Ret. Lun blomkålsblinis, anret med creme fraiche, rødløg og kaviar pynt og server.
  2. Ret. Giv suppen et opkog og kom den i en kande, steg jomfruhummerne, anret salaten i glas. Server glassene med salat og jomfruhummer. Skænk suppen ved bordet.
  3. Ret. Kom honning på kartoffeltapas’en og server.
  4. Ret. Rist flute og anret tomatsalsaen herpå. Friter æggene, anret dem på salsaen, pynt med karse og flagesalt og server.
  5. Ret. Lun artiskokkerne, anret dem med safransmør og server.
  6. Ret. Lun rødbederne, steg oksekødet, anret og server. (Stil isen i køleskabet)
  7. Ret. Anret desserten og server.

Godt nytår!