Skaldyrsguide

Skaldyr er en dyr spise, og her i landet bruger vi dem mest til forretter og andre småretter. Skaldyr er generelt fedtfattige. Dog tilhører blåmuslinger og hummere kategorien halvfede fisk, men de er rige på de sunde enkeltumættede fedtstoffer og omega-3 fedtsyrerne. Skaldyr indeholder også vitaminer (A-, E- og B12-vitamin) og mineraler (zink, selen og jod).

Guider

Skaldyrene, rejer, krabber, krebs og hummere, har en beskyttende skal omkring deres kropsdele, deraf navnet. Men også bløddyrene, østers, muslinger og blæksprutter, hører kulinarisk hjemme i skaldyrskategorien.

Skaldyr går hurtigt i forrådnelse, så friske skaldyr skal tilberedes samme dag, man køber dem. Der findes nemlig bakterier og virus i skaldyr, hvilket kan udgøre en risiko, hvis de ikke behandles korrekt.

Levende rejer bevæger følehornene og har en næsten gennemsigtig gråliggrøn farve. Levende krebs, krabber og hummere bevæger både hoved og kløer.

Muslinger og østers skal have fast tillukkede skaller, når man køber dem. Hvis skallen ikke lukker sig, når man slår den let imod en bordkant, er muslingen eller østersen død og skal kasseres.

Kilder

Fisk og Skaldyr af Ellis Tardini, Lademanns Menu-serie, internationalt Madleksikon.

Fiskeribranchens Oplysningsudvalg www.2gange om ugen Hanstholm fisk og skaldyr A/S Hafiska