Hyldeblomst

Anvendelse

Mange familier laver den selv, men der kan også købes udmærket hyldeblomstsaft af flere mærker. De er dog typisk meget søde. Hvis man laver den selv, er det vigtigt at fryse saften, ellers gærer eller mugner den nemt. Gæret saft er ikke farlig, den smager bare let mousserende, men saft med mug skal smides ud. Hyldeblomstsaft kan drikkes fortyndet med danskvand eller søde en hjemmelavet iste. Den kan bruges som salatdressing sammen med lidt olivenolie, citronsaft og salt og peber eller hældes over en omelet med cremet blød hvid ost og spises til brunch. Marmelade af jordbær og hyldeblomstsaft er lækkert. Eller skiveskårne jordbær, der marineres i hyldeblomstsaft, røres med blød flødeskum og fyldes i lune pandekager. De fine, hvide blomster pynter også som drys på en kage, dessert eller salat. Hyldeblomstdrik

50 skærme af nyudsprungne hyldeblomster

2 kg sukker eller rørsukker

2 tsk citronsyre

skal og saft af 6 usprøjtede citroner

2 liter kogende vand

(evt. konserveringsmiddel - hvis saften ikke fryses)

Skyl blomsterskærmene godt i koldt vand og klip blomsterne af stilkene. Læg blomsterne i stor skål/glaseret krukke. Drys sukker over blomsterne. Opløs citronsyren i lidt varmt vand og bland det med saft og skal af citronerne. Hæld citronblandingen over blomsterne og hæld kogende vand på. Dæk med et klæde og lad saften trække i køleskabet i 4 døgn. Rør af og til. Si saften og frys den i små portioner.

Forbehold

Brug ikke hyldeblomster, der står langs trafikeret vej.

Kilder

(Opskrift: Det store danske madleksikon - Bonniers bibliotek)

Kilde: Karolines Køkken