Viden om ost

Økologiske oste

Økologiske oste er produceret af økologisk mælk.

Ostens historie

De første oste blev skabt for godt 10.000 år siden. Vi danskere spiser mere og mere ost og er et af de mest ostespisende folkefærd i verden.

Hvad er ostevalle?

Ostevalle er et overskudsprodukt, når der laves ost. Det tørres ofte efterfølgende og bruges til dyrefoder og som ingrediens i mad.

Mellemlagret ost

Ostens lagring giver smag. Mellemlagrede oste har lagret i 10-14 uger.

Hvorfor er der huller i ost?

Hullerne i osten stammer fra bakterier, der udskiller en særlig luft mens osten lagrer.

Ekstralagret ost

Ostens lagring giver smag. Ekstra lagrede oste har lagret i mere end et halvt år, og nogle længere end det.

Hvad er et osteklæde?

Når du laver din egen ost, har du brug for et stykke lærred. Du kan både bruge det til at sie vallen fra osten og til at lægge det fugtet hen over osten, så den ikke skal blive tør.

Hvordan opbevarer jeg ost?

Ost skal opbevares køligt og helst ikke i helt tætsluttende materiale.

Bedste oste til pizza

Der hører ost til pizza. Men hvilken ost fungerer bedst på en pizza? Det er i høj grad op til den enkelte, men forskere har også forsøgt at slå fast, hvilken type ost, der er bedst.

Hvordan bliver ost produceret?

Ost er blevet spist af mennesker helt tilbage fra før Kristus fødsel. Selvom produktionen er effektiviseret er processen langt hen ad vejen den samme. Og udgangspunktet er dengang som nu mælk.

Hvordan laver man sin egen ost?

Mange laver mad og drikke fra bunden hjemme hos sig selv. Det er også ret simpelt at lave sin egen ost.

Kan man fryse ost?

Skæreoste med minimum 25% fedt kan fryses i op til 3-4 måneder.

Hvad er osteløbe?

For at få mælk til at stivne tilsættes osteløbe. Oprin-deligt udvundet fra kalvemaver, men i dag ofte mikrobiel.

Danske ostetyper: Opdag 5 danske oste

Der findes en lang række danske oste, hvor den mest solgte er Danbo. Men den eneste helt originale danske ostetype er rygeost.