Tomat

Tomat
Tomater er ikke bare tomater. Forædling og produktudvikling har skabt over 7.000 forskellige sorter. Udover de almindelige tomater har især følgende typer - blommetomat, cherrytomat, cocktailtomat og bøftomat - vundet indpas i danske butikker. Tomat er botanisk set et bær, og dermed en frugt, men i madlavningen anvender vi den som en grøntsag. Tomat tilhører natskyggefamilien og er i familie med peberfrugt og kartoffel.

Udseende

En almindelig tomat er rund og på størrelse med en tennisbold. En mellemstor tomat vejer 75 gram. De fleste sorter er røde, men tomater fås også i andre farver, blandt andet gule og mørklilla. Umodne tomater er altid grønne. I bunden af tomaten sidder der nogle gange en grøn rest fra stilk og blomst, som nemt kan nives af. Tomatens frugtkød sidder under et tyndt skind og langs frugtvæggene, som opdeler tomaten i rum. Skæres tomaten over, kan man se frøene, som sidder symmetrisk inde i tomaten.

Smag

Tomater har en let og frisk sød og syrlig smag. Tomater består af 90-95 procent vand, men de indeholder også glutamat, som giver umamismag til mad med tomater.

Oprindelse

Tomater stammer fra Sydamerika. De kom til Europa med de opdagelsesrejsende i 1500-tallet. I begyndelse troede europæerne, at tomaten var giftig, men på et tidspunkt begyndte italienerne at lave tomatsauce, og siden fik den stor udbredelse. I Danmark var det først i midten af 1900-tallet, at vi begyndte at dyrke og spise tomater.

Anvendelse

Skyl tomaterne og fjern eventuelt den grønne stilk, hvis den stadig sidder på tomaten. Tomater kan spises rå i salater og som pålæg på rugbrød, hvor et stykke med æg og tomat er en klassisk pålægsmad. Tomater kan skæres i skiver og bruges i sandwich og burgere. Eller man kan fjerne kernerne og skære dem i tern til en tabbouleh salat eller en tomatsalsa. Friske tomater kan også bruges i tærter og ovnbagte middagsretter, fx ovndampet torsk Hele, grillede tomater er godt tilbehør til grillmad. Industrielt bliver mange tomater anvendt til fremstilling af almindelig og koncentreret tomatpure, ketchup, tomatjuice, pesto, tomatsauce/passata og flåede/hakkede tomater på dåse eller i karton. Tomatprodukterne kan anvendes til supper, saucer og pastaretter, fx spaghetti bolognese. I disse retter kan et drys sukker være med til at fremhæve tomatsmagen. Soltørrede tomater, som også fås som konserves, er blevet populær at bruge i mange forskellige retter, fx lasagne, pizza, salater og brød. De soltørrede tomater har en meget koncentreret tomatsmag.

Holdbarhed

Friske tomater skal først plukkes, når de er helt modne og derefter opbevares ved stuetemperatur for at bevare smag og duft. Her kan de holde sig i fire til fem dage. Forsøg har nemlig vist, at tomater, som opbevares på køl i længere tid, mister deres duft og aromastoffer, og det påvirker smagen, som kan opleves som en flad fornemmelse. Desværre bliver de fleste tomater plukket, før de er helt modne og transporteret i kølevogne og opbevaret koldt i supermarkedernes grøntafdelinger, og det forringer smagen.

Sæson

April til november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder